Ziedende moeders in een donker drama

Als vrouwen nou maar samenkomen zonder al te veel mannelijke bemoeienis, komt alles goed. Je hoort het de laatste tijd ook weer, rond de campagne van Hillary Clinton en tijdens de massale vrouwenmarsen tegen Trump.

Een van de deugden van de nieuwe HBO-serie Big Little Lies is dat dit misverstand zonder pardon onderuit wordt gehaald. In de voortreffelijke serie, geregisseerd door de Frans-Canadese filmregisseur Jean-Marc Valée, blijkt het tegendeel waar te zijn. De hoofdrollen van vier naar betekenis zoekende jonge moeders zijn voor Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley en Laura Dern – topactrices en Oscar-winnaars die hier op de top van hun kunnen optreden. Zoe Kravitz (dochter van Lenny Kravitz) speelt een fijne bijrol. De mannen? Losers, softies, klootzakken of irrelevante meubelstukken.

Het verhaal draait om een moord. In het rijke Monterey aan de Californische kust loopt een conflict tussen de moeders van een kleuterklas zó uit de hand dat er iemand dood moet. Subtiel maar onverbiddellijk bubbelt het verbale, psychologische en uiteindelijk ook het lichamelijke geweld naar boven.

Na vele gelauwerde dramaseries (The Sopranos, Girls) speelt betaalzender HBO het opnieuw klaar met Big Little Lies. De serie is even goed als het boek. Ook daaruit bleek al: hoed je voor de ziedende vrouw die haar kinderen als een leeuwin beschermt.

    • Diederik van Hoogstraten