Bedrijven profiteren weinig van groeiende economie

Bouwbedrijf Heijmans leed een verlies van 110 miljoen euro. Arcadis, Rabobank en NN Group maakten een daling van de winstcijfers bekend.

Foto Jeroen Jumelet / ANP

Een groot aantal Nederlandse bedrijven heeft op donderdag haar jaarcijfers bekendgemaakt. De aantrekkende economie leidt nog niet tot veel hogere winsten. Bouwbedrijf Heijmans leed een verlies van 110 miljoen euro en ingenieursbureau Arcadis en de financiële instellingen Rabobank en NN Group (Nationale-Nederlanden) hadden een lagere winst in vergelijking met 2015.

Verzekeraar Achmea maakte, vooruitlopend op de presentatie van haar jaarcijfers, al bekend dat ze een verlies heeft geleden van 380 miljoen euro. Hieronder een uitleg over de jaarcijfers van de andere bedrijven op een rij:

Topman Wiebe Draijer gematigd positief

De winst bij de Rabobank bedroeg over het afgelopen jaar 2,24 mijard euro, een daling van 9 procent ten opzichte van 2015.

Dat de winst licht omlaag ging, wijt Rabobank aan kosten voor de reorganisatie en de afboeking van 700 miljoen euro op verzekeraar Achmea (waar ze een belang hebben van 29 procent) van afgelopen maand. Ondanks die posten laten de cijfers een positiever beeld zien dan de halfjaarresultaten afgelopen augustus: toen was de winst nog met 39 procent omlaag gedoken. Topman Wiebe Draijer is gematigd positief over de jaarcijfers:

“2016 was voor Rabobank een jaar van transitie. We hebben goede stappen gezet om onze strategische doelen te realiseren, maar we zijn er nog niet. We streven naar excellente klantbediening, een verbetering van onze financiële resultaten en een flexibele en sterkere balans. Op alle drie de terreinen hebben we in 2016 gedaan wat we van plan waren.”

Eind 2015 kondigde Rabobank een forse reorganisatie aan. Er moesten in drie jaar tijd 9.000 banen gaan verdwijnen, bovenop de 10.000 die in 2013 al had geschrapt. De bank hoopte met de reorganisatie de winst te doen stijgen. Het was de bedoeling dat de nettowinst in 2020 met 2 miljard euro zou zijn gestegen. Over 2015 ging de winst al met 20 procent omhoog.

Lees ook: Zo wil topman Wiebe Draijer de Rabobank omvormen

Minder winst voor Triodos

Triodos Bank presenteerde donderdagmiddag eveneens jaarcijfers die minder rooskleurig waren dan die over 2015. Over 2016 boekte Triodos 29,3 miljoen euro winst, maar dat bedrag lag 28 procent lager dan in het voorgaande jaar.

Volgens Triodos was de lagere winst te verwachten. De bank moest afgelopen jaar immers investeren in een verplichte bijdrage aan het Nederlandse depositogarantiestelsel (DGS), dat garandeert dat spaarders tot 100.000 euro van hun tegoed terug krijgen in het geval van een faillissement van de bank. Dat bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus de winst ook al was geslonken, schreef Triodos ook toe aan het DGS.

Doordat meer klanten zich aanmeldden bij Triodos, nam ook het totale bedrag dat de bank in beheer heeft toe, met bijna tien procent. Het beheerde vermogen bedraagt nu 13,5 miljard euro.

Lagere winstcijfers voor verzekeraar NN Group

Ook verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) maakte op donderdag bekend dat het vorig jaar minder winst heeft geboekt in vergelijking met 2015. De nettowinst bedroeg iets meer dan 1,23 miljard euro, ongeveer 200 miljoen minder dan een jaar eerder.

In het laatste kwartaal van het afgelopen was de daling van de nettowinst maar liefst 59 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2015. De lagere winstcijfers van 148 miljoen euro waren een gevolg van hogere schadeclaims. De operationele winst steeg wel met 12,6 procent naar 282 miljoen euro. In de presentatie van de cijfers over de jaarcijfers en het laatste kwartaal gaat NN Group nauwelijks in op de aanstaande overname van Delta Lloyd, die 2,5 miljard kost. Het is nog onduidelijk hoeveel de verzekeraar kwijt is aan integratiekosten.

Lees ook: Delta Lloyd zegt ja tegen overnamebod van NN

De tegenvallende cijfers van NN Group zorgt op de beurs voor een flinke koersdaling. Het aandeel zakte met meer dan zeven procent en staat onderaan op de AEX-index.

Heijmans richt zich volledig op Nederlands markt na miljoenen verlies

Bouwbedrijf Heijmans heeft zoals al was verwacht in 2016 een verlies geleden van 110 miljoen euro. Dat maakte het concern donderdagochtend bekend. Heijmans gaat zich “volledig richten op de Nederlandse markt”. De Belgische en Duitse bedrijfsonderdelen worden afgestoten.

Het slechte resultaat wordt voor het grootste deel veroorzaakt door een verlies van 90 miljoen euro op lopende projecten. Heijmans kondigde ook aan dat het nieuwe afspraken heeft gemaakt met zijn geldschieters. Eerder was het door de probleemprojecten nog onduidelijk of de bouwer kon voldoen aan zijn betalingsverplichtingen bij zijn banken.

Lees ook: Heijmans worstelt met grote projecten

Daling winstcijfers Aracadis

Ook bij ingenieursbureau Arcadis daalde afgelopen jaar de winst. De onderneming boekte een nettowinst van 91 miljoen euro, 46 miljoen euro minder dan in 2015. Ook de omzet ging omlaag, zij het minder hard. Er kwam 3,3 miljard euro binnen, 3 procent minder dan een jaar eerder. Het zorgde voor een flinke daling op de Midkap, de AMX-index, met meer dan negen procent.

De resultaten van Arcadis kelderen sinds begin 2015. Het bedrijf heeft te kampen met de lastige situatie op de markt in met name Brazilië, maar ook in Noord-Amerika en delen van Azië. In oktober, toen Arcadis tegenvallende kwartaalcijfers presenteerde, vertrok topman Neil McArthur. Hij kreeg een vertrekpremie mee van ruim zes ton, een jaarsalaris.

    • Huib de Zeeuw
    • Vincent Sondermeijer