Wetsvoorstel in Oklahoma: abortus mag alleen met toestemming van de vader

Het Huis van Afgevaardigden van Oklahoma stemt binnenkort over een wetsvoorstel dat vrouwen die een abortus willen, verplicht eerst toestemming te vragen aan de vader.

Republikein Justin Humphrey diende dinsdag dit voorstel in bij de commissie voor Volksgezondheid. De vijf Republikeinen in de zevenkoppige commissie stemden voor en stuurden het voorstel door naar het volledige Huis van Afgevaardigden, aldus media.

Het wetsvoorstel verbiedt abortus bij geboorteafwijkingen en verplicht vrouwen om toestemming te vragen aan de vader van het kind – tenzij sprake is van medische noodzaak, incest of seksueel misbruik. Vrouwen moeten de identiteit van de vader van het kind kenbaar maken aan de uitvoerende arts.

Humphrey raakte eerder deze week in opspraak vanwege zijn uitspraken tegen de nieuwssite The Intercept over het wetsvoorstel. „Ik snap dat [vrouwen] het hún lichaam vinden. Maar in zo’n geval vind ik je een gastheer”, zei hij, waarna veel kritiek in de sociale media volgde. Volgens critici is het voorstel in strijd met de Grondwet. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in 1992 een vergelijkbare wet van tafel geveegd.

Verscheidene staten met een Republikeinse meerderheid probeerden de afgelopen jaren abortus terug te dringen met strengere regelgeving. Zo liep het aantal abortusklinieken in de staat Texas sterk terug na de invoering in 2013 van strenge regels voor abortusklinieken.

Overigens heeft het Hooggerechtshof delen van die wet in 2016 naar de prullenbak verwezen. (NRC)

    • Maral Noshad Sharifi