Opinie

    • Dilan Yesilgoz

Voor de kiezer, niet voor de voorpagina

Kandidaat-Kamerleden Dilan Yesilgöz (VVD) en Zihni Özdil (GroenLinks) nemen de lezer mee op campagne.

Verkiezingstijd, het haalt het beste en het slechtste in mensen naar boven. Honderden vrijwilligers die zich dag en nacht inzetten, collega’s die je onzelfzuchtig steunen, familie en vrienden die je allerfanatiekste ambassadeurs worden: dit is geweldig en eervol om mee te maken.

Helaas heeft het ook mindere kanten. Bij elk voorstel wordt je intentie door tegenstanders in twijfel getrokken. Voorstel om Joodse ondernemers te beveiligen omdat zij te maken hebben met een structurele dreiging? Verkiezingstijd! Voorstel om kraken niet meer te gedogen, maar gewoon te handhaven? Verkiezingstijd! Ook al zijn het onderwerpen waar we al jaren mee bezig zijn. En daar hoor je de tegenstanders opmerkelijk genoeg nooit over.

Nu willen partijen ook graag scoren in verkiezingstijd. Zo probeert de VVD Amsterdam al acht jaar om straatintimidatie en straatterreur aan te pakken. Voorlichting, preventie, aangevuld met een stok achter de deur: strafbaarstelling. Het kost ons al acht jaar om duidelijk te maken dat het niet normaal is dat vrouwen uitgescholden worden voor hoer omdat ze een kort rokje dragen. Dat het niet normaal is dat twee mannen die hand in hand lopen uitgescholden worden. Dat het niet normaal is dat een Joodse man met een keppeltje op straat sissende gasgeluiden moet aanhoren. En dat het noodzakelijk is dat we optreden tegen dergelijk onacceptabel gedrag.

De Amsterdamse burgemeester heeft dit voorstel afgelopen zomer opgepakt en een zeer uitgewerkt plan van aanpak gepresenteerd. Met juristen en andere deskundigen heeft hij volledig uitgeplozen hoe je straatintimidatie effectief kunt aanpakken. En precies op de dag dat dit voorstel in de gemeenteraad op de agenda stond, vond PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch het het juiste moment om zijn aankondiging van een initiatiefwet voor een landelijk verbod op straatintimidatie uit 2012 af te stoffen. Bij het schrijven van dit stuk heeft nog niemand die wet gezien, maar de krantenkoppen werden al wel gehaald (NRC: „PvdA wil intimidatie op straat bestraffen”). „Alle steun is welkom, wel gek dat we daar vierenhalfjaar op moesten wachten”, aldus burgemeester Van der Laan tijdens de raadsbespreking.

Ondertussen stemde de meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad voor de preventieve aanpak en voor het verbod, zoals ingediend door VVD en CDA. De vele vrouwen die last hebben van straatterreur, de homoparen, de gelovigen die hun overtuiging willen uiten met een keppeltje of een hoofddoek, ze worden nu extra gesteund door de Gemeente Amsterdam. Alle steden die dit ook willen aanpakken, kunnen de plannen opvragen bij Amsterdam en deze lente al aan de slag. Wachten op wetgeving vanuit Den Haag zou nog jaren vertraging betekenen. Onnodig.

Ook in verkiezingstijd mogen we niet uit het oog verliezen voor wie we het allemaal doen. Niet voor de voorpagina’s, maar voor alle Nederlanders.

Dilan Yesilgöz is kandidaat-Kamerlid voor de VVD. Dit is de vierde aflevering van deze wekelijkse wisselcolumn.

    • Dilan Yesilgoz