Trumpblog

Trump: 51 miljard euro meer naar Defensie

Vrijdag 20 januari werd Donald Trump officieel ingezworen als president van de Verenigde Staten. Volg hier de laatste ontwikkelingen en lees alles over de verkiezingen in onze special op nrc.nl/trumpsamerika.

Nieuw Trumpblog

We sluiten voor nu even af. We beginnen op korte termijn met een nieuw Trumpblog. Hier kun je de laatste ontwikkelingen volgen.

Miljardair Ross benoemd als handelsminister

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van de miljardair Wilbur Ross als minister van Handel goedgekeurd. Ross kreeg 72 tegen 27 stemmen. Ross is de afgelopen tijd een van Trumps belangrijkste economische adviseurs geworden, en zal in zijn positie de heronderhandelingen voeren over het 23-jaar oude vrijhandelsverdrag met Canada en Mexico.

De 78-jarige Ross vergaarde zijn fortuin (2,9 miljard dollar) door het opkopen en verkopen van slechtlopende textiel- kolen- en staalbedrijven. Ook bezit hij een private-equityfirm en hij zit in de raad van bestuur van staalbedrijf ArcelorMittal.

George W. Bush: vrije pers is belangrijk

De vrije pers is belangrijk om wereldleiders te controleren. Macht kan namelijk "verslavend" zijn. Dat zei voormalig president George W. Bush maandag in een interview met nieuwszender NBC.

Former Pres. George W. Bush said power can be addictive and corrosive, and the media should call people to account https://t.co/b3whZkuLjK pic.twitter.com/Qmqiy4AyQZ

— CNN (@CNN) 27 februari 2017

Het was de eerste keer dat Bush junior sprak over het beleid van president Trump sinds diens aantreden. Bush zei voor een "open immigratiebeleid" te zijn, iets dat regelrecht indruist tegen het beleid van Trump.

Bush ging ook in op de banden en contacten van Trump met Rusland. "We hebben allemaal antwoorden nodig", aldus de oud-president. Bush sloot niet uit dat er een speciale aanklager moet worden aangesteld om hier onderzoek naar te doen.

Bush is momenteel bezig met een promotietour voor zijn boek. Hierin staan afbeeldingen van de schilderijen die hij maakte van gewonde militairen.

Trump: 51 miljard euro meer naar defensie

President Trump wil het Amerikaanse defensiebudget in 2018 verhogen met 51 miljard euro. Dat heeft een bron binnen het Witte Huis maandag laten wezen, melden persbureaus AP en Reuters. Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van 2016.

De toename wordt gefinancierd met een bezuiniging op binnenlandse investeringsprogramma's en internationale ontwikkelingshulp. Meer details en cijfers worden volgende maand onthuld, wanneer Trump een programma met verregaande voorstellen indient bij het Congres.

Trump herhaalde maandag zijn eerdere opmerkingen dat Obamacare in zijn ogen "een gefaalde ramp" is. Hij zei dat hij de wetgeving gaat "intrekken en vervangen":

Trump beloofde tijdens zijn campagne dat er meer geld naar de krijgsmacht zou gaan.

Steve Bannon en het Beest

Hij was marinier, bankier en maakte een fortuin door het kopen van een deel van de rechten van Seinfeld. Nu is Steve Bannon politiek strateeg en de belangrijkste adviseur van president Trump. Eén deel van zijn cv is echter redelijk onderbelicht gebleven. Bannon is ook actief als cineast en documentairemaker. Sterker nog: de Amerikaan heeft een groot aantal films op zijn naam staan: achttien als producent, negen als regisseur.

De titels zijn echter niet Oscarwaardig en het is de vraag of iemand er ooit van heeft gehoord. Films als The Hope and the Change (2012), waarin hij in Obama teleurgestelde kiezers aan het woord liet en Clinton Cash (2016), over de vermeende criminele corruptiepraktijken van Bill en Hillary Clinton, zijn slechts in kleine kringen bekend.

Er zijn echter ook bekendere titels zoals In the Face of Evil (2004) en Generation Zero (2010). NRC-redacteur Peter de Bruijn onderwierp de films aan een nadere inspectie en stelt de vraag: wat zeggen ze eigenlijk over het wereldbeeld van Bannon?

Lees ook: Bannon en het Beest

VS veroordelen aanval in oosten Oekraïne

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag een aanval van separatisten in het oosten van Oekraïne veroordeeld. De rebellen vielen vrijdag waarnemers van de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) aan.

Twitter avatar StateDept Department of State US closely monitoring violence in eastern Ukraine, failure of combined-Russian separatist forces to honor cease-fire
https://t.co/uOblwSM9Fj

De Verenigde Staten riepen Rusland en de separatisten op het staakt-het-vuren te respecteren dat eerder in de Wit-Russische hoofdstad Minsk overeen werd gekomen. Bij de aanval namen de strijders een drone van de OVSE-missie in beslag. Het ministerie liet weten:

"Het is van het hoogste belang dat deze eenheden hun aanvallen staken op burgerdoelen, waaronder de Donetsk waterzuiveringsinstallatie. We roepen Rusland en de separatistische strijders die zij steunen op om het bestand te respecteren, om alle zware wapens terug te trekken en volledige toegang te verlegen aan de OVSE-waarnemers."

Trump slaat Correspondents' Dinner over

Donald Trump zal dit jaar niet aanwezig zijn bij het jaarlijkse Correspondents' Dinner. Dat heeft hij laten weten op Twitter:

"Doe iedereen de groeten en maak er een geweldige avond van!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I will not be attending the White House Correspondents' Association Dinner this year. Please wish everyone well and have a great evening!

Het Correspondents' Dinner is een jaarlijks terugkerend etentje van de vereniging van politiek journalisten in Washington, de White House Correspondents' Association. De president schuift traditioneel aan. De laatste president die niet op kwam dagen tijdens het Correspondents' Dinner was Ronald Reagan nadat hij was neergeschoten in 1981.

Lees ook deze analyse van onze correspondent. Trump verenigt conservatieven tegen gemeenschappelijke vijand: de journalistiek.

Waarom Trump niet aanwezig is bij het jaarlijkse diner, is niet duidelijk. Wel is het zo dat de president een moeizame relatie heeft met de pers. Zo noemde hij de media een “vijand van het volk” en wijst hij verhalen van de hand als af "nepnieuws". Vrijdag voerde hij zijn strijd tegen de media verder op door een aantal nationale media toegang te weigeren tot een briefing van de woordvoerder van het Witte Huis.

Trump is in het verleden wel te gast geweest bij het etentje. In 2011 haalde toenmalig president Obama hard naar hem uit naar aanleiding van Trumps twijfels over Obama's afkomst.

De organisatie heeft laten weten dat het diner ondanks de afwezigheid van Trump wel gewoon doorgaat.

Hollande sneert naar Trump na uitspraak over Parijs

De Franse president François Hollande heeft scherp gereageerd op opmerkingen van zijn Amerikaanse collega Donald Trump over Parijs. Vrijdag sprak Trump tijdens zijn toespraak op de Conservative Political Action Conference over zijn vriend Jim, een "zeer, zeer belangrijke man", die vroeger vaak naar de Franse hoofdstad ging. Volgens Trump was Jim er nu al jaren niet meer geweest, omdat "Parijs Parijs niet meer is".

Dat kwam Trump zaterdag op een sneer van Hollande te staan, meldt persbureau Reuters.

"Ik wil geen vergelijking maken, maar hier hebben mensen geen toegang tot vuurwapens. Hier heb je geen mensen met geweren die het vuur openen op de menigte alleen maar om ellende te veroorzaken."

Bij terroristische aanslagen in Frankrijk zijn sinds januari 2015 meer dan 230 mensen om het leven gekomen. IS-terroristen met Kalasjnikovs richtten slachtingen aan op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo, op terrassen in Parijs en in de concertzaal Bataclan.

Juist daarom keurt Hollande de uitspraken van Trump af, zegt hij. Frankrijk en de Verenigde Staten moeten het terrorisme samen bestrijden. "Het is nooit goed om laatdunkend te doen over een bevriend land. Wij zouden dat nooit doen met Amerika, en ik roep de Amerikaanse president op dat ook niet met Frankrijk te doen."

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, reageerde ook op Trump. Zij tweette een foto van zichzelf bij de Eiffeltoren met Mickey en Minnie Mouse.

Twitter avatar Anne_Hidalgo Anne Hidalgo À Donald et son ami Jim, depuis @LaTourEiffel nous célébrons l'attractivité de #Paris avec Mickey et Minnie. https://t.co/unuRB1traY

Bezoek Noord-Koreaanse gezant aan VS afgeblazen

Een bezoek van een Noord-Koreaanse gezant aan de Verenigde Staten gaat niet door, omdat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken haar geen visum wil geven. Daardoor is het eerste geplande contact tussen Amerika en de regering in Pyongyang van de baan. Dat meldt The Washington Post zaterdag.

De gezant, een hoge functionaris binnen het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zou naar New York komen om daar te overleggen met voormalige Amerikaanse overheidsofficials. Onder hen was volgens The Washington Post Robert Gallucci, die in 1994 een akkoord met Noord-Korea sloot over het nucleaire programma van de stalinistische staat.

Kijken: Een virtueel uitstapje naar de Noord-Koreaanse grens

De reden dat de Noord-Koreaanse gezant geen visum heeft gekregen, is niet bekend. Voor de hand ligt echter dat het besluit van het ministerie te maken heeft de moord op de broer van president Kim Jong-un, Kim Jong-nam. Die overleed vorige week nadat hij op het vliegveld van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur was aangevallen met gifgas. De Amerikanen vermoeden dat Pyongyang opdracht gaf voor de moord. Ook een recente rakettest van de Noord-Koreanen kan van invloed zijn geweest.

Track 1.5-ontmoeting

Omdat de Amerikanen die de gesprekken zouden gaan voeren niet in dienst zijn van de regering-Trump, zou het overleg geen officiële bespreking tussen Washington en Pyongyang zijn geweest. Het ging om een zogeheten Track 1.5-ontmoeting, waarbij staten niet met elkaar praten via regeringsfunctionarissen, maar via invloedrijke privépersonen. Zo kan er tussen landen die een moeizame relatie met elkaar hebben, contact bestaan zonder dat er direct formele onderhandelingen moeten worden opgestart.

Voormalig president Bill Clinton ging in 2009 via deze weg in gesprek met Noord-Korea, toen twee Amerikaanse burgers waren opgepakt nadat ze dat land zonder visum waren binnen gekomen. Na bemiddeling door Clinton gaf de toenmalige Noord-Koreaanse president Kim Jong-il de Amerikanen gratie.

Pence benadrukt: VS steunen Israël

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft op de jaarvergadering van de Republican Jewish Coalition (RJC), een prominente Joodse lobbygroep, verzekerd dat de regering-Trump Israël steunt. Dat meldt persbureau AP.

Pence maakte duidelijk dat de Verenigde Staten hun best zullen doen om tegemoet te komen aan de belangen van de RJC, zowel binnen als buiten Amerika.

"Als we de wereld één ding duidelijk willen maken, is het dit: Amerika staat schouder aan schouder met Israël."

De vicepresident herhaalde dat zijn baas overweegt de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen. Daarnaast zei hij nog maar eens dat de Verenigde Staten Iran hebben gewaarschuwd voor de raketproeven die het land onlangs uitvoerde.

Nederzettingen

De regering-Obama maakte eind vorig jaar een stevig statement tegen Israël, door zich te onthouden van stemming over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die Israël opriep te stoppen met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Sinds het aantreden van Trump gaat het echter weer goed met de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël. De Israëliërs voelen zich gesteund door de nieuwe president, en kwamen vlak na diens aantreden met plannen voor duizenden nieuwe nederzettingen.

Toen Trump en de Israëlische president Benjamin Netanyahu elkaar deze maand voor het eerst ontmoetten, zei Trump als eerste Amerikaanse leider in twintig jaar 'te kunnen leven' met een éénstaatoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict.

Lees ook: Eén staat, twee staten: Trump kan met beide leven

Journalisten geweigerd bij briefing Witte Huis

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zijn strijd tegen de media opgevoerd. Een aantal nationale media werd de toegang geweigerd tot een briefing van de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer – een zeer ongebruikelijke stap.

Journalisten van The New York Times, CNN en Politico waren niet welkom.

Lees hier meer: Witte Huis weert media bij briefing
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hoofdredacteur @deanbaquet van @nytimes over het weren van de krant in het Witte Huis. https://t.co/T0aSGN8zF2

Trump: Bouwplannen muur "ver, ver, ver" voor op schema

"We gaan de muur bouwen. Het gaat heel snel beginnen. Ver voor op schema. Het is ver, ver, ver voor op schema", zei president Trump in een speech tijdens een conservatieve bijeenkomst, het jaarlijkse Conservative Political Action Conference. De aanwezigen verwelkomden hem door keihard "USA, USA, USA" te schreeuwen.

President Donald Trump houdt een toespraak tijdens de 44e Conservative Political Action Conference (CPAC). Foto: Olivier Douliery/EPA

Trump beloofde daarbij zich te concentreren van het "uit het land houden van slechte mensen." Al vanaf het begin van zijn campagne beloofde de president een muur te bouwen op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. En hij garandeerde dat Mexico daarvoor zou betalen.

Tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan Mexico donderdag, zei zijn Mexicaanse collega "geïrriteerd" te zijn door het migratiebeleid van Trump.

'Geen anonieme bronnen meer'

Trump begon de conservatieve bijeenkomst met een ouderwetse tirade tegen de media.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trumps eerste minuten gaan op aan de 'dishonest media', die vast niet willen opschrijven dat hij een staande ovatie kreeg. #CPAC2017

Tot verbazing van journalisten zei hij dat verslaggevers geen gebruik zouden mogen maken van anonieme bronnen.

Twitter avatar PhilipRucker Philip Rucker Trump says reporters shouldn't be allowed to use anonymous sources -- about an hour after his aides held anonymous briefing with press.

Witte Huis vroeg FBI mediaberichten te ontkennen

Trumps stafchef Reince Priebus heeft de FBI verzocht om verhalen in The New York Times en op CNN over de relatie tussen het campagneteam van Trump en Russische inlichtingendiensten te ontkennen. De FBI weigerde op dat verzoek in te gaan.

Sommige Democraten zijn woedend over het verzoek, schrijft persbureau AP. Het Witte Huis mag zich niet bemoeien met lopende onderzoeken van de inlichtingendienst, zegt John Conyers, al sinds 1965 lid van het Huis van Afgevaardigden:

"Het is het Witte Huis simpelweg niet toegestaan druk uit te oefenen op de FBI om een publieke verklaring af te leggen over een lopend onderzoek naar de president en zijn adviseurs."

The New York Times meldde op 14 februari dat Amerikaanse inlichtingendiensten vorig jaar telefoongesprekken hebben onderschept tussen Russische inlichtingenagenten en leden van het campagneteam van Trump.

Priebus zou de dag daarop aan vicedirecteur Andrew McCabe en later ook aan directeur James Comey van de FBI hebben gevraagd om het bericht in twijfel te trekken, meldt CNN.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer was er niks mis met het verzoek:

"We probeerden niet dat ze het verhaal zouden ontkennen. We hebben ze gevraagd de waarheid te vertellen."

President Trump zelf trok donderdagochtend Amerikaanse tijd maar weer eens fel van leer tegen de FBI. Op twitter beschuldigde hij de inlichtingendienst opnieuw van lekken naar de media en noemt dat desastreus voor de Verenigde Staten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The FBI is totally unable to stop the national security "leakers" that have permeated our government for a long time. They can't even......
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump find the leakers within the FBI itself. Classified information is being given to media that could have a devastating effect on U.S. FIND NOW

Bannon maakt eerste publieke optreden sinds inauguratie Trump

Steve Bannon, Trumps chefstrateeg, heeft donderdagavond zijn eerst publieke optreden gemaakt sinds het aantreden van de president eind januari. De belangrijkste inspiratiebron voor Trumps ideologie sprak op de Conservative Political Action Conference, een jaarlijkse bijeenkomst voor conservatieve activisten. Onder andere de Washington Post deed verslag.

Bannon, als Trumps rechterhand één van de machtigste figuren in het Witte Huis, benadrukte tijdens zijn optreden nog eens dat Trump zijn verkiezingsbeloften nakomt.

"Daarom ben ik zo trots op Donald Trump: hij heeft zo veel mogelijkheden gehad om van richting te veranderen, allerlei mensen hebben tegen hem gezegd dat hij gematigder moest worden. Maar elke dag zegt hij in het Oval Office tegen mij en Reince (Priebus, chefstaf, red.): 'Ik heb dit beloofd aan het Amerikaanse volk, ik heb gezegd dat ik dit zou gaan doen, dus dan ga ik dat ook uitvoeren.'"

Makkelijk zal Trump het echter nooit krijgen, verwacht Bannon. Hij herhaalde de boodschap die Trump vorige week al verspreidde, namelijk dat de media de grote tegenstander van de regering zijn. "Als je denkt dat ze het land zo maar terug zullen geven, zit je er helaas naast. Elke dag wordt een gevecht."

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The FAKE NEWS media (failing @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) is not my enemy, it is the enemy of the American People!

Bannon, die voorheen de uiterste rechtse nieuwswebsite Breitbart leidde, noemde de media 'corporatisten', 'globalisten' en 'de oppositie'.

"Ze staan lijnrecht tegenover een economische nationalistische agenda zoals Donald Trump heeft. Als je ziet hoe de oppositiepartij de campagne en de transitie heeft beschreven en nu weer de regering: er deugt nooit iets van."

Trump wil kernwapenarsenaal uitbreiden

President Donald Trump wil er zeker van zijn dat hij met het Amerikaanse kernwapenarsenaal koploper is en wil het daarom uitbreiden. In een interview met Reuters zegt hij dat de Verenigde Staten achterblijven met de capaciteit voor atoomwapens.

“Ik ben de eerste die zou willen dat niemand kernwapens meer heeft, maar we zullen nooit achter raken op andere landen, ook niet als het een bevriend land is. We zullen nooit achteropraken wat betreft nucleaire macht."

Volgens het nieuwe START-verdrag moeten Rusland en de VS vanaf 5 februari 2018 het aantal kernwapens voor tien jaar gelijk houden. Dat verdrag was een cruciaal onderdeel van de 'kernwapenvrije wereld' die ex-president Obama beoogde. Maar het is volgens Trump een slechte deal:

"Dat is gewoon een ander slecht verdrag dat het land heeft gesloten. Of het nu START is of de Iran-deal. We gaan beginnen met het sluiten van goede deals."

Voordat hij president werd had Trump ook al getweet dat hij meer kernwapens wil, maar politiek analisten twijfelden of hij de daad bij het woord zou voegen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United States must greatly strengthen and expand its nuclear capability until such time as the world comes to its senses regarding nukes

In het interview klaagt Trump ook over Rusland dat een nieuw type kruisraket in gebruik heeft genomen en daarmee het wapenverdrag met de VS zou schenden. Hij zei dat hij dat zal opnemen met Vladmir Poetin als hij hem spreekt.

Ook zei Trump "erg boos" te zijn over de Noord-Koreaanse rakettesten. Hij zei dat het versneld ontwikkelen van een raketafweersysteem van de Amerikaanse bondgenoten Japan en Zuid-Korea een mogelijk antwoord kan zijn.

Mexico wijst deportatieplannen Trump af

Mexico heeft boos gereageerd op de deportatieplannen van Trump. Dinsdag liet de Amerikaanse overheid weten illegale migranten naar Mexico te willen uitzetten, ook als ze niet een Mexicaanse nationaliteit hebben.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray liet weten dat Mexico nooit zal instemmen met de maatregel. Tegen verslaggevers zei hij woensdag dat "Mexico de plannen die een overheid eenzijdig wil opleggen niet hoeft te accepteren" , aldus The Washington Post. Videgray zei verder dat de Mexicaanse overheid alles zal doen om de rechten van Mexicanen in de Verenigde Staten te beschermen.

Trump wil personen die bij aanhouding niet kunnen bewijzen dat ze twee jaar in de Verenigde Staten hebben gewoond direct zonder tussenkomst van een rechter uit gaan zetten. Illegalen die aangehouden worden bij de grens wil hij in detentiecentra vasthouden, en vervolgens ongeacht hun nationaliteit naar Mexico uitzetten.

De zoveelste onenigheid tussen Mexico en de nieuwe regering van Trump overschaduwt een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Donderdag bezoekt hij Mexico City voor overleg met Videgray. In januari zei de Mexicaanse president Peña Nieto al een bezoek aan Washington af nadat Trump had gezegd dat Nieto alleen hoefde te komen als Mexico zou betalen voor de geplande muur aan de grens.

'Nieuw inreisverbod met een week uitgesteld'

Het decreet dat een nieuw inreisverbod in werking moet stellen voor de Verenigde Staten is met een week uitgesteld. Dat meldt persbureau AP op basis van anonieme bronnen. Het reisverbod dat Trump eind januari in het leven riep werd enkele dagen later door verschillende rechters tijdelijk buiten werking gesteld. In plaats van in hoger beroep te gaan bij het Hooggerechtshof besloot Trump daarop om zo snel mogelijk een nieuw verbod uit te vaardigen. Dat inreisverbod zou de kritiek van de rechters moeten meenemen.

Het oorspronkelijke inreisverbod zette een onmiddellijke stop op de toelating van reizigers uit een zevental landen waarvan de bevolking grotendeels moslim is: Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Het verbod zou minstens negentig dagen lang van kracht moeten zijn. Asielzoekers uit Syrië zouden permanent worden geweerd. Er ontstond na de invoering van het inreisverbod echter grote verwarring, onder andere omdat niet duidelijk was of reizigers met een permanente verblijfsvergunning - een green card - nog mochten worden toegelaten tot het land.

Op verschillende plaatsen in het land werden rechtszaken aangespannen tegen het decreet. Een rechter in de staat Washington bepaalde dat het inreisverbod niet kan gelden zolang er juridisch geen duidelijkheid over is. Die uitspraak werd later bekrachtigd door een federaal Hof van Beroep. Tegenstanders vinden dat het inreisverbod het onmogelijk maakt om alle reizigers degelijk te behandelen, wat aan staten onder de wet verplicht is. Ook zou het verbod ongrondwettelijk zijn omdat het mogelijk discrimineert op basis van religie.

Protestkamp Dakota-pijpleiding vrijwel volledig ontruimd

De laatste demonstranten zetten hun tenten woensdag in brand, een symbolische daad.

De laatste demonstranten zetten hun tenten woensdag in brand, een symbolische daad. Foto Stephen Yang/AFP

Bijna alle demonstranten in het protestkamp bij de Dakota Access-oliepijpleiding hebben het kamp woensdag verlaten. De laatste twee- tot driehonderd leden van de inheemse Sioux-bevolking zetten hun tenten in brand - een symbolische daad - en verlieten het terrein. Hierbij liep één persoon brandwonden op.

Er was door de overheid om 14.00 uur lokale tijd (21.00 Nederlandse tijd) een deadline gesteld, maar de meeste demonstranten waren een uur daarvoor al vertrokken.

De Sioux en andere tegenstanders demonstreerden maandenlang tegen de komst van de pijpleiding voor olie uit de schalievelden in North Dakota. De pijpleiding zou door een gebied lopen waar hun voorvaderen begraven liggen en ook zou het project een gevaar vormen voor het drinkwater. Duizenden mensen demonstreerden daarom in een tentenkamp nabij de geplande route van de pijpleiding. President Trump tekende in januari echter een executive order om de bouw van de pijpleiding zo snel mogelijk te voltooien.

Bekijk hier de video die NRC eerder maakte over het protestkamp:

Woensdagavond werd ook bekend dat ABN Amro de financiering stopzet aan een bedrijf dat betrokken is bij de bouw van de pijplijn. De bank had eerder al gezegd dat te zullen doen als er geen aanvaardbare oplossing voor de inheemse bevolking zou worden gevonden. Een woordvoerder zei tegen ANP dat het nu duidelijk is dat dat niet zal gebeuren. Het zou gaan om een bedrag van rond de 45 miljoen dollar.

Ook ING is betrokken bij de pijplijn, zelfs als directe financier. Die bank heeft ook aangegeven bezwaren te hebben tegen het project, maar zegt niks te kunnen doen omdat de bank contractueel gebonden is. Het gaat om een lening van 120 miljoen dollar.

Trump trekt transgenderrichtlijn Obama terug

President Trump trok op woensdag een richtlijn over toiletgebruik voor transgenders op scholen terug. Dat melden The New York Times en de persbureaus AP en Reuters.

De richtlijn, die door Obama afgelopen mei werd ingevoerd, zegt dat scholen transgenders naar het toilet moeten laten gaan waar ze zelf heen willen, ook al is dat niet het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden.

De regels werden nooit vastgelegd in de wet, maar scholen maakten onder Obama wel kans om subsidie te verliezen als ze ze niet opvolgden. Volgens Trumps nieuwe voorstel zouden de staten bepalen wat de richtlijnen zijn, en niet de federale overheid. Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump nog dat het hem niet uitmaakte naar welke wc transgenders gingen, maar dat viel niet goed bij veel Republikeinen. Trump veranderde vervolgens zijn standpunt.

Saillant detail in de hele discussie is volgens de The New York Times het feit dat de omstreden onderwijsminister Betsy DeVos de afgelopen dagen intern weerstand heeft getoond tegen het terugtrekken van de richtlijn. Alhoewel DeVos niet geliefd is bij de Democraten en maar net genoeg steun kreeg in de Senaat om minister te worden, zou ze wel een stilzwijgende voorstander van LGBT-rechten zijn. Minister van Justitie Jeff Sessions en Trump zouden haar onder druk hebben gezet om alsnog in te stemmen, maar DeVos drong erop aan dat een antipestrichtlijn voor transgenders in stand zou blijven. Het Witte Huis ontkent dat er onenigheid is.

Het zuidelijke Witte Huis: Mar-a-Lago

Florida is geliefd onder presidenten als bestemming om even aan de hectiek van Washington te ontsnappen. Harry Truman had een huis op Key West, de archipel aan het zuidelijke uiteinde van de staat. Richard Nixon had land in de buurt van Miami, waar hij voor het eerst hoorde over de Watergate-inbraak. En nu is er Trump met het befaamde Mar-a-Lago, zijn 'zuidelijke Witte Huis' in Palm Beach, waar hij bijna elk weekend te vinden is.

Alleen: er is wel een groot verschil met andere presidenten. Mar-a-Lago is een club, en daardoor voor iedereen toegankelijk. Alhoewel: voor iedereen die meer dan 200.000 dollar kan neerleggen. Die prijs rekent Trump sinds hij president is voor een lidmaatschap (het dubbele van de voormalige prijs), waarna er ook nog bij elk bezoek entree betaald moet worden. Maar je maakt dan wel kans om Trump in een halsoverkop belegde veiligheidsvergadering mee te maken.

Door die semi-publieke toegankelijkheid heeft Trump het meest opmerkelijke presidentiële buitenhuisje uit de geschiedenis. Hoe dat zo kwam en hoe het er binnen aan toegaat, omschreef The Guardian in een longread geschreven door journalist Craig Pittman, een Florida-expert. Hij sprak met bezoekers over hoe het er binnen aan toegaat en dook in de geschiedenis van het enorme gebouw, dat al uit 1927 stamt.

Dat levert een fascinerend inkijkje op, met een groot aantal ironische details. Zo vertelt Pittman bijvoorbeeld dat het complex (deels beïnvloed door Nederlandse architectuur) is gebouwd door Marjorie Merriweather Post, in 1927 de rijkste vrouw van de VS. Na haar dood gaf zij het aan de Amerikaanse regering, als een huis dat presidenten zouden kunnen gebruiken om uit te rusten. De staat droeg het echter in 1980 weer terug aan haar dochters, omdat het onderhoud te duur was. Niet lang daarna kocht Trump het.

Lees hier de hele longread van The Guardian: Trump's paradise: How Mar-a-Lago became a presidential playground

'Blijven toelaten asielzoekers die grens VS-Canada oversteken'

Er komt geen immigratiestop voor asielzoekers die in de Verenigde Staten asiel aanvragen en vervolgens illegaal de grens oversteken naar Canada. Dat zei de Canadese premier Justin Trudeau op dinsdagavond tijdens een toespraak in het parlement. "We zullen een balans blijven zoeken tussen een rigoureus systeem en het helpen van mensen in nood."

De opmerkingen waren een reactie op vragen van de conservatieve oppositie. Die wil dat de immigratiestromen vanuit de VS worden ingeperkt omdat er zorgen bestaan dat Canada de hoeveelheid asielzoekers niet meer aankan. Canada heeft momenteel een verdrag met de VS dat het onmogelijk maakt voor vluchtelingen om asiel aan te vragen bij douaneposten tussen de Verenigde Staten en Canada.

Afgelopen weken schreven verschillende Amerikaanse media zoals The New York Times over de toenemende aantallen vluchtelingen die de oversteek tóch maken en pas als zij ver over de grens zijn asiel aanvragen, ondanks de aanhoudende kou. Volgens Amnesty International en andere vluchtelingenorganisaties zijn de Verenigde Staten vanwege de beslissingen van Trump niet meer veilig voor asielzoekers.

Amnesty International waarschuwt voor Trump

Amnesty International heeft in het jaarlijkse rapport gewaarschuwd voor de retoriek van Donald Trump. "2016 was het jaar waarin het cynische gebruik van ‘wij versus zij’, het narratief van schuld, haat en angst op een wereldwijd niveau werd getoond dat we niet meer hebben gezien sinds 1930", schrijft de mensenrechtenorganisatie in het rapport.

Lees meer: Amnesty zeer kritisch over giftige politiek van Trump

Toekomstige Mexicaanse ambassadeur uit kritiek op omgang met Trump

De toekomstige Mexicaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Geronimo Gutierrez, heeft dinsdag sterke kritiek geuit om de Mexicaanse omgang met Trump. Hij noemde het "onacceptabel". Dat zei hij tijdens een verhoor in de Mexicaanse senaat, volgens persbureau Reuters.

"De behandeling door ons land is onacceptabel en duidelijk niet bevorderlijk. Trump en zijn regering verdienen respect en dat zullen ze krijgen zover ze het verdienen."

Geronimo Gutierrez werd in januari voorgedragen als nieuwe ambassadeur. De senaat in Mexico moet eerst akkoord gaan met de benoeming voordat Gutierrez officieel benoemd kan worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat aan het eind van deze week gebeuren.

Eerder op de dag maakte de Amerikaanse regering plannen bekend om illegale migranten in de Verenigde Staten harder aan te pakken. Met de nieuwe plannen dreigt er uitzetting voor elke illegaal op het moment dat hij een strafbaar feit pleegt. Dat geldt ook voor illegale migranten die een opleiding volgen of werken met een vals identiteitsbewijs. Obama richtte zich voornamelijk nog op het uitzetten van illegalen die een zwaar misdrijf hadden gepleegd.

Voorman ‘alt-right’-beweging die pedofilie goedpraatte weg bij Breitbart

Milo Yiannopoulos.

Milo Yiannopoulos. Foto Jeremy Papasso/Daily Camera via AP

Milo Yiannopoulos (33), de alt-right-provocateur die in opspraak raakte omdat hij misbruik in de katholieke kerk vergoeilijkte, is opgestapt bij Breibart News. Yiannopoulos, die populair is onder Trump-aanhangers, wil zijn collega's bij de ultrarechtse website Breitbart naar eigen zeggen niet belasten met zijn "slechte woordkeuze":

Twitter avatar BuzzFeedNews BuzzFeed News Milo Yiannopoulos has resigned from Breitbart News. His statement: https://t.co/NzCZ7n2H4J

Als gevolg van zijn uitspraken over pedofilie werd Yiannopoulos van de sprekerslijst gehaald van het conservatieve congres CPAC in Washington, dat deze week begint. Ook verloor hij zijn boekencontract.

Lees ook: Inspirator achter Trump komt ten val

Trump maakt werk van uitzetten illegalen

Donald Trump zal immigranten die als kind illegaal naar de Verenigde Staten zijn gekomen, de zogenaamde "dreamers", niet het land uitzetten. Hij maakt wel werk van het uitzetten van alle andere illegalen. Dat bleek dinsdag nadat het Ministerie van Binnenlandse Zaken de uitwerking van het decreet tegen immigratie naar buiten bracht.

De uitwerking van het plan laat zien dat Trump duidelijk breekt met het beleid van Obama. Obama zette vooral illegalen uit die werden veroordeeld voor ernstige misdrijven, maar Trump wil dat iedereen zonder verblijfsvergunning die wordt veroordeeld, het land verlaat. Dat geldt dus ook voor illegalen die op een vals identiteitsbewijs werken of een opleiding volgen.

Decreet

Trump, die tijdens de campagnestrijd fel uithaalde naar immigranten, tekende het decreet al op 25 januari. De tekst was zo algemeen dat werd gevreesd dat alle illegalen die onder Obama gedoogd werden, toch uitgezet konden worden. Nu blijkt dus dat er voor deze "dreamers" een uitzondering wordt gemaakt.

Kort na de bekendmaking van de plannen tweette Trump een nieuwsbericht. Hieruit zou blijken dat een groot deel van de Amerikanen vindt dat steden die illegalen oppakken, verplicht zouden moeten zijn om ze over te dragen aan de federale autoriteiten.

Lees ook: ‘Als het moet, gaan we weer terug’

Om de plannen uit te voeren, worden de komende tijd tienduizend extra mensen aangenomen om onder meer de grens met Mexico te bewaken. Ook valt te lezen dat er begonnen gaat worden met de bouw en financiering van de beruchte muur op de grens met Mexico.

Protest

In de VS stuit het decreet op veel protest. Vorige week donderdag gingen veel immigranten uit protest niet naar hun werk of school om aan te tonen hoe groot hun rol is in het dagelijks leven. Er zijn zo'n tien miljoen mensen zonder verblijfsvergunning in de Verenigde Staten, onder wie zo'n 800.000 "dreamers".

Bekijk ook de fotoserie over het leven aan beide zijden van de grens: Langs het hek aan de Mexicaanse grens

Amerikaanse immigratieadvocaten krijgen sinds het decreet tegen immigratie veel meer vragen en telefoontjes over het verkrijgen van de Amerikaanse nationaliteit. Dat meldt persbureau AP. Veel van de migranten zouden al jaren in de VS wonen maar zouden nooit zijn begonnen aan een aanvraag vanwege tijdsgebrek.

Mensen protesteren in Washington tegen het decreet tegen immigranten. Foto Jose Luis Magana / AP

Foutje in Amerikaanse vlag bij bezoek Pence aan EU

Bij het bezoek van vicepresident Mike Pence aan de Europese Raad deze maandag werden ze prominent naast elkaar geprojecteerd: de vlag van de VS en de vlag van de EU. Twee vlaggen met sterren, waarbij het nauw aankomt op de hoeveelheden: twaalf op die van de EU (dus niet, zoals vaak gedacht wordt, het aantal lidstaten), en vijftig op die van de VS (wél het aantal staten).

Alleen: die van de VS telde er deze keer 51. Een plotselinge annexatie die iedereen gemist heeft behalve de Raad? Een verklaring bleef uit, de Raad was volgens AP niet bereikbaar voor commentaar over de vlag.

De betreffende vlaggen achter Pence en Europese Raad-president Donald Tusk. Francois Lenoir/Reuters

De laatste staat die lid werd van de VS was Hawaï, die in 1959 erkend werd als staat.

Pence was in Brussel om zijn steun uit te spreken aan de EU, wat daar opgelucht ontvangen werd. President Trump heeft zich meerdere malen negatief uitgelaten over de EU, en positief over de Brexit. Pence sprak nu juist het tegendeel uit en zei volledig achter de EU te staan, ook als die straks een land mist. Eerder dit weekend had hij zich al positief uitgelaten over de NAVO, ook een instituut waar Trump kritiek op heeft gehad.

Lees ook: Pence probeert Europa gerust te stellen

'Een Russische crimineel bedenkt samen met een Oekraïense zakenman een ‘vredesplan’ voor Oekraïne'

Een Russische crimineel die samen met een Oekraïense zakenman op de proppen komt met een ‘vredesplan’ voor Oekraïne. Het zou het script kunnen zijn voor een politieke thriller, maar vormt de nieuwste bizarre episode in Trumps vermeende Russische connecties. Volgens The New York Times zou Trumps huisadvocaat Michael Cohen nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn een week voor diens ontslag een envelop hebben bezorgd met daarin een 'oplossing' voor het conflict in Oekraïne.

Het plan zou voortkomen uit een korte bijeenkomst tussen de Russisch-Amerikaanse veroordeelde zakenman Felix Sater, de Oekraïense, pro-Russische parlementariër Andrii Artemenko en Cohen zelf. Het voorstel zou een referendum behelzen over de status van de opstandige regio's in Oost-Oekraïne en een "leaseovereenkomst van vijftig tot honderd jaar" met Rusland voor de Krim. Uiteindelijk doel zou zijn het opheffen van de Russische sancties.

'Fake news'

Hoewel Cohen toegaf met Sater en Artemenko contact te hebben gehad, ontkent hij Trump over het plan te hebben ingelicht. "Fake news", aldus Cohen, die onderwerp is van een FBI-onderzoek rond Trumps vermeende Russische relaties. Volgens de drie hadden ze enkel goede bedoelingen. "Wie wil er nu niet helpen vrede te brengen?" zei Cohen in The New York Times.

Maar volgens Artemenko zou het plan zelfs de goedkeuring hebben van "de hoogste medewerkers van president Poetin", en daarmee zou het, indien waar, stukken minder onschuldig zijn dan de heren willen doen geloven. Mocht blijken dat het Kremlin inderdaad betrokken is bij dit sterke staaltje amateurdiplomatie, dan vormt dit nieuw bewijs voor de Russische inmenging die Moskou zelf zo hard ontkent. Daarnaast is Felix Sater een Russisch-Amerikaanse wegens miljoenenfraude veroordeelde beurshandelaar. Als tweede man van vastgoedbedrijf Bayrock werkte hij met Trump onder andere aan het SoHo-hotel in New York. Hoewel Trump zich laat voorstaan op een uitstekend geheugen, verklaarde hij Sater later nauwelijks te kennen.

McMaster voorgedragen als nieuwe veiligheidsadviseur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft luitenant-generaal Herbert Raymond McMaster voorgedragen als nieuwe veiligheidsadviseur. Dat meldt persbureau AP. Trump maakte dit maandag bekend vanaf zijn privéresort Mar-a-Lago in Florida.

Lees meer: McMaster voorgedragen als veiligheidsadviseur Trump

Britse regering verdedigt zoals verwacht standpunt over staatsbezoek Trump

De Britse regering vindt het staatsbezoek dat Donald Trump dit jaar zal afleggen aan het Verenigd Koninkrijk te belangrijk om niet door te laten gaan. Dat is de uitkomst van het debat dat maandagavond in het Britse Lagerhuis werd gevoerd.

Volgens de Britse premier Theresa May is de band met de Verenigde Staten essentieel. Maandag bevestigde de regering die houding nog eens:

"In het licht van Amerika's doorslaggevende rol geloven we dat het volkomen juist is om er alles aan te doen om raakvlakken met president Trump te creëren."

Volgens Reuters protesteerden zo'n 7.000 demonstranten maandagavond buiten het Britse Lagerhuis tegen het staatsbezoek. Zij hadden spandoeken bij zich met teksten als "Dump Trump".

Massaal protest terwijl Brits Lagerhuis zich buigt over staatsbezoek Trump

Anti-Trump-demonstranten maandagavond bij het Britse Lagerhuis.

Anti-Trump-demonstranten maandagavond bij het Britse Lagerhuis. Foto Justin Tallis/AFP

In Londen wordt buiten de muren van het Britse Lagerhuis door duizenden mensen geprotesteerd tegen het geplande staatsbezoek van Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk. Het Lagerhuis debatteert op dit moment over de petitie die door meer dan 1,8 miljoen Britten werd ondertekend. In de petitie werd opgeroepen van een officieel staatsbezoek af te zien, om koningin Elizabeth niet in verlegenheid te brengen. De Britse premier Theresa May verdedigde het staatsbezoek van Trump, ondanks de petitie.

Trump werd uitgenodigd voor een bezoek later dit jaar. May poogt op die manier de "speciale band" met de Verenigde Staten te bevestigen, nu het Verenigd Koninkrijk voor een uittocht staat uit de Europese Unie. Het geplande bezoek leidt tot veel protest in het land. Het Lagerhuis zal de petitie maandag weliswaar bespreken, maar het gaat om een symbolische discussie aangezien de Britse regering niet kan worden gedwongen de uitnodiging in te trekken.

Pence zegt EU en NAVO Amerikaanse steun toe

De Europese Unie kan weer even opgelucht adem halen. Bij zijn bezoek aan Brussel zegde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence de steun van het land toe aan het Europese samenwerkingsverband. "Wat de verschillen ook mogen zijn, onze beider continenten delen een gezamenlijke erfenis en dezelfde waardes en dezelfde toewijding aan vrede en welvaart door middel van vrijheid, democratie en de rechtsstaat."

Pence is maandag in Brussel voor een spoedbezoek aan allerlei in de Belgische hoofdstad gevestigde instellingen, zoals de NAVO en dus - in de woorden van de vicepresident - "het hart van de Europese Unie".

Volgens Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad voor regeringsleiders, gaf Pence positieve antwoorden op drie belangrijke vragen: over Trumps steun voor het internationale rechtssysteem, de NAVO en 'het idee van een verenigd Europa'.

Zo zou de Amerikaan zich onder meer achter de EU hebben geschaard, ook wanneer deze straks één lidstaat minder kent na de Brexit. Tegenover persbureau Reuters vertellen Europese topambtenaren off the record echter dat ze ook een slag om de arm houden: ze willen eerste zien of Trump zijn toezeggingen ook in de praktijk zal brengen.

NAVO

Ook ten aanzien van de NAVO, waarvan Trump eerder nog zei dat die maar eens zijn eigen broek moest ophouden en niet op onvoorwaardelijke Amerikaanse steun zou kunnen rekenen, merkte Pence op dat Washington bereid was om zich wederom te verbinden aan het bewaken van de soevereiniteit en het grondgebied van de Europese staten. Ook zal Rusland volgens Pence worden aangesproken op de ontwikkelingen in Oekraïne.

Naast een ontmoeting met Tusk, praatte Pence ook met onder meer de verantwoordelijke voor het EU-buitenlandbeleid, Federica Mogherini, en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Defensieminister: VS zullen geen beslag leggen op Iraakse olie

De Amerikaanse Minister van Defensie James Mattis landde maandag in Irak voor een eerste bezoek van de nieuwe Amerikaanse regering in het land. Mattis beloofde net voor vertrek naar Irak dat de VS niet zal proberen beslag te leggen op de Iraakse olie.

Eind januari verkondigde president Trump namelijk dat de VS controle over de olie in Irak had moeten houden na de oorlog in het land. “Als we de olie hadden gehouden, was er geen Islamitische Staat geweest”, zei hij tegen Amerikaanse media.

De relatie met Irak beschadigde door het inreisverbod van Trump, waarbij reizigers van zeven landen waaronder Irak niet meer de VS in konden. Iraakse politici reageerden daarop woedend en riepen op om Amerikanen uit het land te weren.

Mattis heeft nu dan ook de taak de relatie te herstellen. Net voor zijn vertrek naar Irak op maandag liet hij weten dat een nieuw inreisverbod in de maak is, maar dat “wij degenen die naast ons hebben gevochten [in de Irak oorlog, red] tot de VS zullen toelaten”.

Een goede relatie tussen de twee landen is hard nodig nu een nieuw offensief bij Mosul is begonnen. Zondag kondigde de Iraakse premier Haidar Al-Abadi een grote operatie aan om het westelijke deel van Mosul te bevrijden. Daarop voerde de VS meer luchtaanvallen uit. De VS heeft nu vijfduizend troepen in Irak om lokale strijdkrachten te assisteren.

Trump baseerde opmerkingen over Zweden op Fox-item

President Donald Trump verwees met zijn opmerkingen over Zweden naar eigen zeggen niet naar een terreuraanslag. Hij laat in een tweet weten dat hij zijn uitspraken baseerde op een uitzending van Fox News over immigranten in Zweden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump My statement as to what's happening in Sweden was in reference to a story that was broadcast on @FoxNews concerning immigrants & Sweden.

Tijdens een speech in Florida op zaterdag deed Trump vele wenkbrauwen fronsen toen hij begon over een schijnbaar heftige gebeurtenis op vrijdagavond in Zweden:

"We moeten ons land veilig houden [...] Kijk wat er gisteravond gebeurde in Zweden. In Zweden, wie zou dat nou hebben gedacht?"

Hij leek te verwijzen naar een aanslag gepleegd door moslimterroristen, omdat hij zijn opmerking over Zweden plaatste in een rijtje met Berlijn, Brussel en Nice. Maar het was in Zweden een vrijdagavond als alle andere.

De Zweedse ambassade in Washington vroeg dan ook om opheldering aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

In het item dat Trump zag op Fox was een interview met een filmmaker te zien die een band suggereerde tussen vluchtelingen in Zweden en de toenemende criminaliteit. Daarin werd ook verwezen naar 'de eerste islamitische terreuraanslag' die kortgeleden zou hebben plaatsgevonden in Zweden. Het is volstrekt onduidelijk welke aanslag daarmee wordt bedoeld.

Op twitter is de hashtag #lastnightinsweden trending geworden, waarbij mensen al dan niet verzonnen gebeurtenissen plaatsen over wat er vrijdagavond gebeurd zou zijn in het Scandinavische land.

Twitter avatar LastNiteNSweden Last Night In Sweden Last night, "Ivanka" was the name of a cheap piece of furniture at IKEA. #LastNightInSweden
Twitter avatar floribelize flori belize @LastNiteNSweden Last night, it didn't scare us that we geographically lie between Russia and the US. Today.... #lastnightinsweden

#LastNightInSweden

Wat bedoelde Trump toch met zijn opmerking op zaterdag over "wat er gisteravond in Zweden gebeurde"? Aangezien hij zelf tijdens zijn campagnerally in Florida niet verder uitweidde over zijn argument om voor strengere immigratiepolitiek te pleiten, bedenken media en social media-gebruikers met als hashtag #LastNightInSweden allerlei theorieën over wat het kan zijn geweest.

Was het wellicht de verdachte Muppetkok Swedish C. die een paar onschuldige pompoenen te lijf ging als ware hij de schurk in de Texas Chainsaw Massacre? (Niet te verwarren met een ander fictief bloedbad, de Bowling Green Massacre)

We go now live to Interpol HQ, where we have breaking footage of the terrorist responsible for #LastNightInSweden
Just chilling. pic.twitter.com/EPqeNsgkz8

— Hazel (@hazelhexel) February 19, 2017

Of werd er een beroemd Zweeds meisje lastiggevallen door een stel onverlaten?

Twitter avatar vandersteenpaul paul van der steen Donald Trump was right. White House shows evidence of dangerous terrorists attacking innocent girl in Sweden: https://t.co/ClCcT0jYcR

De Zweedse krant Aftonbladet zette enkele incidenten in Zweden van vrijdag op een rij. Misschien had Trump het wel over die man die zichzelf in de fik stak op een plein in Stockholm, over de snelweg in Noord-Zweden die dicht moest vanwege slecht weer of een eland die in diezelfde regio de liefde besloot te bedrijven met een houten beeld van een soortgenoot.

En als het over Zweden gaat, kan Ikea natuurlijk niet ontbreken. Schroefjes wel.

Twitter avatar JeannaLStars Jeanna Skinner After the terrible events #lastnightinSweden , IKEA have sold out of this: https://t.co/Bs1XI7ffKG

Laat op zondag (middag in de VS) lichtte het Witte Huis uiteindelijk toch de uitspraken van Trump toe, meldde Reuters. De president zou algemene stijgende criminaliteitscijfers in het land bedoeld hebben, niet een specifiek incident. Hij zou "misschien" ook een item op Fox News hebben gezien wat daarover ging. Trump had het zaterdag echter expliciet over wat er "gisternacht" in Zweden gebeurde.

'Kijk wat er gisteren in Zweden is gebeurd'

Een opmerkelijk moment tijdens de campagnerally van Donald Trump in Florida op zaterdagavond: tijdens een pleidooi voor veel strengere toelatingseisen voor vluchtelingen haalt de president voorbeelden aan van enkele Europese landen die veel vluchtelingen hebben opgenomen en waar aanslagen zijn gepleegd door radicaal-islamitische terroristen:

"Hier komt het op neer: we moeten ons land veilig houden. Kijk wat er gebeurt, we moeten ons land veilig houden. Zie wat er in Duitsland gebeurt, zie wat er gisteravond in Zweden is gebeurd. Zweden, wie had dat kunnen denken? Zweden. Ze hebben ze [vluchtelingen, red.] in groten getale opgenomen. Ze hebben problemen die ze niet voor mogelijk hebben gehouden."

Lees ook over Trumps bijeenkomst in Florida: Trump haalt weer uit naar media tijdens ‘campagnebijeenkomst’

Just to reiterate: There was NO terror incident in Sweden last night.
But Fox talked about Sweden last night. pic.twitter.com/XtcC4PRiNU

— Steve Kopack (@SteveKopack) 19 februari 2017

Het is volstrekt onduidelijk waar Trump met zijn opmerking over Zweden op doelt. Een aanslag, die Trump lijkt te impliceren door het in een rijtje te noemen met Duitsland en later ook Brussel, Nice en Parijs, heeft er vrijdagavond in ieder geval niet plaatsgevonden. Wel werd er vrijdag op Fox News over toegenomen criminaliteit in Zweden gepraat, die door de opname van vluchtelingen zou komen.

De Zweedse ambassade in de VS heeft inmiddels om opheldering gevraagd, meldt persbureau AP.

Om het omstreden inreisverbod van Trump te verdedigen, had Trumps adviseur Kellyanne Conway het een aantal weken terug over een aanslag in Bowling Green, gepleegd door immigranten.

In die plek is echter nooit een aanslag gepleegd. Wel zijn er twee Irakezen opgepakt voor het sturen van geld en wapens naar strijders die in Irak tegen Amerikanen vochten. Volgens Conway versprak ze zich, hoewel ze het in meerdere interviews over de Bowling Green massacre heeft gehad.

Trump: media 'vijanden Amerikaanse volk'

De strijd tussen het Witte Huis en Amerikaanse media gaat ook in het weekend in alle hevigheid door. In een nieuwe aanval op het journaille heeft president Trump zaterdagochtend een aantal media uitgeroepen tot "vijanden van het Amerikaanse volk". Hij uitte zijn verwijt via Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The FAKE NEWS media (failing @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) is not my enemy, it is the enemy of the American People!

Na de chaotisch verlopen persconferentie van donderdag en het vertrek van Trumps hoogste veiligheidsadviseur klinkt bij zowel linkse als rechtse zenders kritiek op de werkwijze van Trump. Die doet op zijn beurt alle beschuldigingen af als nepnieuws en valse verslaggeving.

Lees ook: Er is 'nul chaos, de lekken zijn echt, het nieuws is nep'

Voor de boodschap van zaterdagochtend waren volgens nieuwswebsite SFGate twee tweets nodig. De eerste had als achtervoegsel (in kapitalen) "SICK". Dit werd in een tweede tweet verwijderd, waarbij de nieuwszenders ABC en CBS werden toegevoegd.

Senaat akkoord met controversiële Pruitt op Milieu

Scott Pruitt. Foto Michael Reynolds / EPA

De Amerikaanse Senaat is vrijdag met een stemming van 52 voor en 46 tegen akkoord gegaan met de benoeming van Scott Pruitt als baas van het Bureau Milieubescherming (EPA). Van alle kandidaten die president Donald Trump heeft genomineerd voor zijn regering, was Pruitt in progressieve kringen een van de meest controversiële. Zeker voor deze functie.

Als procureur-generaal van Oklahoma was Pruitt een gezworen vijand van milieuactivisten. Namens deze staat, met een invloedrijke olie- en gasindustrie, spande hij meer dan tien keer een proces aan tegen de dienst die hij nu gaat leiden, schrijft persbureau Reuters. De nieuwe EPA-chef liet ook bij herhaling weten het wetenschappelijk bewijs voor klimaatverandering te betwijfelen.

Veel Republikeinen - zij zijn in de meerderheid in de Senaat - vinden Pruitt een welkome wisseling van de wacht. Zij beschuldigen de EPA ervan veel werkgelegenheid in de steenkool- en olie-industrie de nek om te hebben gedraaid met strenge emissieregels.

De Republikeinse senator John Barrasso, de voorzitter van de milieucommissie, zei dat Pruitt voor hervorming en modernisering van de EPA gaat zorgen zodra hij is beëdigd. Alle Republieken in de Senaat stemden in met de benoeming van Pruitt. Slechts twee Democraten stemden voor Pruitt. Allebei vertegenwoordigen zij staten met een grote energiesector: West-Virginia en Noord-Dakota.

Kijken: Hoe Trump’s strateeg ‘alternatieve feiten’ presenteert

Al in de eerste week na de inauguratie van Trump werd zijn strateeg, Kellyanne Conway, in een klap beroemd. Zij kwam met een bijzondere benaming voor de onware uitlatingen van de regering: “alternatieve feiten”. Woordvoerder Sean Spicer claimde een grotere opkomst bij de inauguratie van Trump dan deze in werkelijkheid was. Toen een presentator op televisie strateeg Kellyanne Conway hiermee confronteerde, antwoordde zij: “Je zegt dat het onwaar is, maar ze gaven –onze woordvoerder, Sean Spice, gaf, alternatieve feiten.”

Sindsdien is de strateeg in meerdere ongelukkige incidenten verzeild geraakt. Zo noemde ze op televisie een terroristische aanval in Bowling Green die nooit was gebeurd en promootte ze de productenlijn van Trump’s dochter, Ivanka.

Daarom overwegen Amerikaanse media Conway te weren van hun programma’s. De ochtendshow MSNBC Morning Joe heeft besloten haar niet meer te boeken. De uitspraken van Conway zijn volgens het programma “scheef, misleidend en onwaar”.

Voor Conway vergt het een behoorlijke strategie om kritische persvragen te pareren. Als zij in een hoekje wordt gedrukt door een vraag waar geen voordelig antwoord op mogelijk is, heeft zij een truc die interviewers frustreert. Ze vangt een woord op uit de vraag en herhaalt deze in haar reactie, zonder daadwerkelijk de vraag te beantwoorden. Zo lijkt het alsof ze wel reageert.

Dit filmpje van Vox probeert de strategie van Conway te doorgronden.

Stafchef Witte Huis prijst Trumps optreden

De stafchef van het Witte Huis, Reince Priebus, prijst Trumps optreden donderdag tijdens de persconferentie die hij hield. In die persconferentie wees Trump naar ambtenaren en media, die samenwerken om hem te ondermijnen. Priebus liet vrijdag tegenover Fox News weten dat "niemand beter voor president Trump kan spreken dan Trump zelf", zo meldt AP.

Hoewel de persconferentie vrij chaotisch verliep, zei Priebus juist dat het heel goed verliep en dat Trump "het geweldig" gedaan heeft. "Het was een effectieve manier om op te sommen wat hij allemaal wilde zeggen", aldus de stafchef van het Witte Huis.

De "effectieve" weg die Trump donderdag bewandelde laat volgens NRC-correspondent Guus Valk zien dat Trump kiest voor escalatie. Niet eerder in de recente geschiedenis ontspoorde een persconferentie vanuit het Witte Huis zo volledig. Valk:

"Trump was op veel momenten incoherent, oogde woedend en gefrustreerd, en beledigde meerdere journalisten die vragen stelden."

'Trumps beoogd veiligheidsadviseur wil niet'

Robert S. Harward.

Robert S. Harward. Shawn Coolman/Department of Defense/Reuters

De gepensioneerde vice-admiraal Robert Harward heeft een aanbod van president Donald Trump afgewezen om nationaal veiligheidsadviseur te worden. De Financial Times (€) meldt op basis van anonieme bronnen dat Harward zelf zijn team wilde samenstellen, terwijl Trump aan de huidige assistent-veiligheidsadviseur K.T. McFarland had beloofd dat ze kon blijven.

Ook zou Harward zou zich zorgen maken over de onrust rond het Witte Huis sinds Trump aan de macht is.

Volgens bronnen zou Trump zich niet hebben neergelegd bij de weigering van Harward. Hij zou de oud-militair hebben uitgenodigd voor nog een gesprek op het Witte Huis om hem van gedachten te doen veranderen.

Michael Flynn

Harward kreeg de baan aangeboden na het ontslag van Michael Flynn. Die diende zelf zijn ontslag in, omdat hij onder vuur lag vanwege telefoongesprekken met de Russische ambassadeur in de VS.

Hardward is een oud-commandant van de speciale eenheden van de marine en was onder president George W. Bush al lid van de nationale veiligheidsraad. Sinds 2014 heeft hij een hoge functie bij vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

Er is ‘nul chaos, de lekken zijn echt, het nieuws is nep’

Na vier weken waarin de affaires zich opstapelden, heeft president Donald Trump in een persconferentie duidelijk gemaakt dat hij kiest voor escalatie. Trump zei dat ambtenaren en media samenwerken om zijn presidentschap te ondermijnen, en noemde alle onthullingen over banden van zijn campagne met Rusland ‘nepnieuws’. Volgens Trump is er "nul chaos" in het Witte Huis. "Het is een soepel draaiende machine."

Lees hier de analyse van de persconferentie: Er is ‘nul chaos, de lekken zijn echt, het nieuws is nep’

Mike Pence ontmoet Europese regeringsleiders

De Amerikaanse vice-president Mike Pence komt zaterdag naar Europa. Pence gaat in München deelnemen aan de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie tussen 17 en 19 februari.

Daarna reist Pence naar Brussel, waar hij het met de Europese partners van de Verenigde Staten zal hebben over het versterken van de trans-Atlantische relaties.

Tijdens zijn bezoek staan er privégesprekken op het programma met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, EU-President Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de Oekraïense president Petro Poroshenko. Ook spreekt hij met leiders uit Estland, Letland en Litouwen.

Minister Koenders ontmoet minister Tillerson voor introductiegesprek

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft op donderdag voor het eerst gesproken met zijn nieuwe ambtsgenoot, Rex Tillerson. Volgens een persverklaring van de Nederlandse overheid ontmoetten ze elkaar tijdens een G20-bijeenkomst in Bonn.

Koenders en Tillerson spraken over de Europese Unie, wederzijdse belangen en normen en waarden, aldus de verklaring. Koenders benadrukte dat de Verenigde Staten en Nederland "trouwe bondgenoten" zijn. Hij heeft Tillerson aangeboden om op korte termijn naar Washington, D.C. te gaan voor verder overleg.

'Volgende week nieuw decreet veiligheid Verenigde Staten'

Er komt volgende week een nieuw decreet over "de veiligheid van de Verenigde Staten". Dat zei Donald Trump op donderdag tijdens een chaotische persconferentie die alleen bedoeld was om de nominatie van de nieuwe beoogd minister van Werkgelegenheid aan te kondigen, maar vervolgens uit de hand liep. Voor het nieuwe decreet wordt er goed gekeken naar de recente uitspraak van het Hof waarmee het inreisverbod tijdelijk werd opgeschort.

Verder liet hij weten dat als zijn inmiddels vertrokken veiligheidsadviseur Michael Flynn vorig jaar niet met de Russen gesproken had over sancties, hij "zelf Flynn zou hebben gevraagd om met de Russen over de sancties te praten". Hij gaf aan Flynn zelf te hebben gevraagd om op te stappen, maar vindt niet dat Flynn iets verkeerd heeft gedaan.

Hij haalde meerdere malen uit naar de pers. Onder andere de BBC moest het ontgelden. Zijn team is een "goed geoliede machine" en hij is "zelf geen slechte vent", meldde Trump daarna tijdens de persconferentie.

"I'm really not a bad person... I do get good ratings" says the @POTUS #Trump pic.twitter.com/rlXV5IfFDN

— Sky News (@SkyNews) February 16, 2017

Hij ontkende opnieuw dat hij banden heeft met Rusland en verdedigde zijn team. "Denk je dat Hillary Clinton strenger zou zijn geweest voor de Russen?" vroeg hij. De muur komt er zeker, voegde Trump er aan toe, en zal goedkoper worden.

Kijk hier de persconferentie terug vanaf 1:00:00

Actie 'Dag Zonder Immigranten' van start

Terwijl Trump een persconferentie voortzet in Washington, D.C. staken immigranten in het hele land onder de noemer 'de Dag Zonder Immigranten'. Restaurants blijven gesloten en winkels zijn dicht, schrijft persbureau AP. In de staat New Mexico bleven honderden studenten thuis.

Actievoerders zeggen tegen AP dat veel van de stakende immigranten het risico lopen hun baan kwijt te raken of negatieve consequenties te ondervinden tijdens hun studie, maar ze vinden het de moeite waard. "Ze hebben er genoeg van dat mensen doen alsof ze criminelen zijn." Het aantal restaurants dat in Washington D.C. tijdelijk de deuren sluit loopt snel op, schrijft The Washington Post.

Een nieuw Trumpblog

Hallo en welkom bij ons verse Trumpblog. Hier vindt u de komende tijd weer al het nieuws en informatie over het tijdperk-Trump. Het vorige blog, met onder andere de schandalen rond Andrew Puzder en Michael Flynn, vindt u hier.