Verzekeringen

Reeks van tegenvallers drukt verzekeraar Achmea diep in de rode cijfers

Verzekeraar Achmea verwacht over 2016 een verlies van 380 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend, in aanloop naar de presentatie van de jaarcijfers in maart. In 2015 maakte Achmea nog wel 386 miljoen euro winst.

Het verlies van afgelopen jaar is onder meer veroorzaakt doordat Achmea meer geld apart houdt voor letselschade, door een hoger dan verwacht gebruik van nieuwe, dure medicijnen en door een afboeking op de Turkse verzekeringsactiviteiten.

De economische ontwikkelingen in Turkije hebben geleid tot „een hogere risicopremie” voor de verzekeringsactiviteiten in dat land. Om dat risico in de cijfers te verwerken, boekt Achmea 93 miljoen euro af op zijn Turkse tak.

In de eerste helft van 2016 zijn de resultaten „sterk beïnvloed door de hagelcalamiteit van juni”. Toen zorgde uitzonderlijk hevige hagelbuien oor miljoenenschade in het zuiden van Nederland. Achmea kon een deel van die schade zelf claimen bij een herverzekeraar, maar uiteindelijk kostte de hagel het bedrijf toch nog 152 miljoen euro.

De verhoging van de voorzieningen voor letselschades kost Achmea 178 miljoen euro en is volgens de verzekeraar het gevolg van veranderingen in wet- en regelgeving.

    • Teri van der Heijden