Tweede vrouw gearresteerd voor moord Kim Jong-nam

De halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd op maandag gedood op de luchthaven in Maleisië.

Archiefbeeld van Kim Jong-nam uit Japan.
Archiefbeeld van Kim Jong-nam uit Japan. Foto Itsuo Inouye/ AP

De Maleisische politie heeft op donderdag een tweede vrouw gearresteerd die verdacht wordt van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Koreaanse leider Kim Jong-un. De verdachte had een Indonesisch paspoort bij zich. Zij werd geïdentificeerd op basis van tv-beelden. Ook haar vriend werd opgepakt, zo meldt persbureau Reuters.

Op woensdag werd een andere vrouwelijke verdachte opgepakt. Zij zou in het bezit zijn van reisdocumenten uit Vietnam. Ook werd een taxichauffeur opgepakt die de twee vrouwen naar de luchthaven zou hebben gebracht.

Lees ook: Kims halfbroer was niet machiavellistisch genoeg

Eerder aanslag op zijn leven

Kim Jong-nam werd afgelopen maandag gedood op de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië toen hij een vlucht wilde pakken naar de Chinese regio Macau. Hij werd van achteren beetgepakt bij zijn gezicht, waarna hij zich duizelig voelde en hulp zocht bij een informatiebalie. Hij is vermoedelijk door vergiftiging om het leven gekomen.

Het is onduidelijk of hij op last van zijn halfbroer is gedood. Kim Jong-nam viel uit de gratie van het Noord-Koreaanse bewind nadat hij in 2001 met een Dominicaans paspoort Japan probeerde binnen te komen, waar hij Disneyland wilde bezoeken. Hij gold lange tijd als de beoogde opvolger van zijn vader, de voormalig Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il.

Sinds 2003 verbleef Kim Jong-nam in vrijwillige ballingschap in China. Hij was vooral te vinden in de casino’s van Macau. In deze stad werd in 2011 al eens een aanslag op hem gepleegd. Hij onderhield ook nauwe banden met zijn oom, Jang Song-thaek die in 2013 op bevel van Kim Jong-un werd geëxecuteerd. De Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten verdenken Noord-Korea ook achter de moord op Kim Jong-nam te zitten.