Trump wil onderzoek naar eigen inlichtingendiensten

Lekken Nadat inlichtingendiensten details lekten over de relatie tussen Trumps team en de Russen, wil de Amerikaanse president nu terugslaan.

De gesneefde kandidaat-minister voor Arbeid, Andrew Puzder.
De gesneefde kandidaat-minister voor Arbeid, Andrew Puzder. Foto Reuters

Donald Trump zet de tegenaanval in op de inlichtingendiensten. De Amerikaanse president wil de diensten laten doorlichten door een bevriende miljardair, Stephen Feinberg, meldde The New York Times woensdag. Het plan is niet officieel aangekondigd: de krant baseert zich op uitlatingen van Feinberg zelf en bronnen in het Witte Huis.

Feinberg is oprichter en eigenaar van het investeringsfonds Cerberus, dat onder meer eigenaar is van defensiebedrijf DynCorp en wapenfabrikant Remington. Hij is nu lid van Trumps economische adviesraad.

Een dergelijk onderzoek zou de toch al verstoorde verhouding tussen Trump en de diensten verder doen verslechteren. The New York Times en The Washington Post brachten sinds vrijdag een aantal onthullingen over de banden van Trumps entourage met Rusland op basis van bronnen binnen de inlichtingendiensten. Trump geeft zowel de pers als de diensten hiervan de schuld. Tijdens een persconferentie met de Israëlische premier Netanyahu noemde hij de lekken ‘illegaal’ en ‘crimineel’, terwijl hij de maandag wegens zijn contacten met Rusland opgestapte veiligheidsadviseur Michael Flynn prees als „een geweldige vent” die „heel, heel oneerlijk is behandeld door de media”. Trump heeft woensdag Robert Harward, een ex-Navy Seal, gevraagd Flynn op te volgen. Die beraadt zich hier nog op.

Na de onthulling in de Times, dinsdag, dat leden van Trumps campagneteam in de aanloop naar de verkiezingen van november contact onderhielden met Russische geheim agenten, richtte de president ook via Twitter weer zijn pijlen op de FBI, de NSA en andere geheime diensten, die volgens hem informatie laten lekken.

Volgens The Wall Street Journal delen de diensten al in de vierde week van zijn presidentschap gevoelige informatie niet meer met de president, uit angst dat deze niet veilig is. Ook deze krant baseert zich op bronnen bij de diensten. Het Witte Huis en een woordvoerder van de overkoepelende instantie van de diensten, het Director of National Intelligence, ontkennen dat informatie wordt onthouden.

    • Maartje Somers