Top in Brussel

Minister Mattis: NAVO fundamentele basis voor VS, grotere bijdrage nodig

De NAVO blijft een „fundamentele basis” voor de Verenigde Staten waarvoor Washington zich zal blijven inzetten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis woensdag gezegd op de eerste dag van een NAVO-top. Wel riep hij lidstaten op minstens 2 procent van hun bbp te investeren in defensie, zoals met alle NAVO-lidstaten is afgesproken. Dat laatste is een punt dat president Trump al vaker gemaakt heeft. Van alle NAVO-lidstaten halen slechts vijf de norm van 2 procent. Het gros van de lasten wordt gedragen door de VS. Trump heeft in het verleden gedreigd landen die hun fair share niet betalen niet militair te hulp te schieten als zij zouden worden aangevallen. Nederland zit al jaren onder de norm van 2 procent. Alleen de VS, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Estland en Polen zitten boven het genoemde percentage. (NRC)

    • Vincent Sondermeijer