Nieuw register vastgoedtaxateurs leidt tot ene na andere ruzie

Onder druk van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) werd het register op 1 januari 2016 opgericht als een „gedegen zelfreguleringshuis van en voor de taxateur”.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Een zelfregulerend register voor taxateurs moest misstanden in de vastgoedwereld tegengaan, maar het register leidt tot nu toe vooral tot grote conflicten binnen de branche. Het voltallige bestuur van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) is afgelopen jaar opgestapt en onlangs vertrok ook de voorzitter van de zogenoemde centrale raad, Karel Schiffer. Het register heeft „vrij weinig tot geen draagvlak” en veel taxateurs zien het liever „omvallen” als het ledengeld stijgt, hebben brancheverenigingen VastgoedPRO en NVM respectievelijk gezegd.

Onder druk van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) werd het register op 1 januari 2016 opgericht als een „gedegen zelfreguleringshuis van en voor de taxateur”. Foute taxaties vormen een groot risico voor de branche en de belastingbetaler volgens de toezichthouders. Neem SNS Reaal, dat tijdens de crisis 2,8 miljard euro moest afboeken op haar vastgoedtak en genationaliseerd moest worden.

Nederlandse taxateurs waarderen jaarlijks naar schatting voor 500 miljard euro aan vastgoed, zegt het NRVT: het register wil daarom de „onafhankelijkheid, integriteit en kwaliteit van de Register-Taxateur” borgen.

Door een „constructiefout” in de statuten is er afgelopen jaar knallende ruzie ontstaan over wie de baas is van het register. Het bestuur trad in etappes af na botsingen met Schiffer, jarenlang het gezicht van het Waarborgfonds Eigen Woningen dat NHG-hypotheken verstrekt. Schiffer vertrok zelf eind januari.

Brancheverenigingen NVM (4.000 leden) en VastgoedPRO (700 leden), die het register zelf hebben opgericht, hebben vorige maand boze brieven geschreven aan de nieuwe bestuurder Hamith Breedveld. Ze klagen over de interne conflicten, nieuwe regels en verboden, de contributie en de afstand van het register tot gewone taxateurs. De bestuurlijke crisis bij het register heeft tijd en geld gekost - nog los van de reputatieschade, zeggen betrokkenen.

Het register is „een moetje” voor de branche om strenge taxatiewetgeving te voorkomen, zegt Breedveld. Hij wil alle brancheverenigingen deze maand uitnodigen voor een goed gesprek. Verder zijn de tariefsverhogingen beperkt en worden de verenigingen voortaan nauwer betrokken bij het NRVT.

Lees ook: Zelfregulering? De taxateurs maken vooral ruzie
    • Eppo König