Straks elf ‘hubs’ langs de Ring?

Ontwikkeling A10

Bijenkorf-achtige bouwwerken die hoog boven de A10 uittorenen en waar je zo vanaf de snelweg in kan rijden. Binnenin kan je er werken en winkelen, overstappen op het openbaar vervoer, of op een zelfrijdende bus. Het klinkt futuristisch, maar als het aan de architecten van UNStudio ligt, komen deze bijenkorven op elf plekken langs de Ring.

In opdracht van Branchevereniging Nederlandse Architecten (BNA) met medewerking van de gemeente en Rijkswaterstaat heeft het architectencollectief een studie gemaakt naar de ontwikkeling van de A10 en de omgeving van station Lelylaan. UNStudio kwam op het idee van ‘The Hub’: een gigantisch overstappunt tussen snelweg en stadsvervoer, waar ook deelauto’s gestald kunnen worden en ‘CityPods’, zelfrijdende busjes, klaarstaan om passagiers mee de stad in te nemen. Deze week werd het plan, samen met zes andere studies voor grootstedelijke ringwegen, gepresenteerd in het boek Snelweg x Stad.

UNStudio gaat in de studie nog verder dan alleen Lelylaan, en plaatst de ‘hubs’ op elf plekken langs de A10, onder meer bij Sloterdijk, de Zuidas en Zeeburgereiland. Volgens het architectencollectief zou de bereikbaarheid binnen de stad op deze manier verbeteren en zou wonen langs de A10 aantrekkelijker worden: je koopt waarschijnlijk sneller een huis buiten de Ring als er elk moment een zelfrijdende auto klaarstaat om je mee te nemen naar het centrum.

Voor nu blijft het nog even toekomstmuziek, maar wie weet pak je over een paar jaar dus niet meer lijn 4 naar de RAI of de metro naar Sloterdijk, maar gewoon de CityPod richting een hub naar keuze.

    • Doortje Smithuijsen