Rommelmarkten komen misschien weer terug in Rotterdam

Evenementenbureaus Sinds 1 januari zijn rommelmarkten vrijwel geheel van straat verdwenen. De Rotterdamse wethouder Struijvenberg overweegt zijn plannen om te gooien.

Bij veel buitenmarkten zou de nadruk te veel liggen op commercie.
Bij veel buitenmarkten zou de nadruk te veel liggen op commercie. Foto Merlin Daleman / Hollandse Hoogte

Rommelmarkten komen wellicht terug in Rotterdam. Sinds begin dit jaar mogen ze alleen nog worden georganiseerd door bewonersorganisaties, verenigingen en kerken, maar dat beleid komt vooralsnog niet van de grond. Wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) krijgt veel protesten op zijn bureau en heeft daarom laten weten opnieuw naar de kwestie te zullen kijken. Meer wil de Leefbaar-wethouder er nu niet over kwijt.

In een collegebrief schrijft Struijvenberg: „Naar aanleiding van klachten van ondernemers over wildgroei en oneerlijke concurrentie van stoffenmarkten in Rotterdam, heeft de gemeente aanleiding gezien om de beleidsregels voor evenementenmarkten aan te passen.

We hebben echter gemerkt, onder andere door brieven van bewoners dat in hun buurt geen rommelmarkt meer wordt gehouden, dat door de nieuwe regels de organisatie van rommelmarkten via stichtingen, verenigingen en kerken, weinig van de grond komen. Daar buigen wij ons nu over.”

Tot nu toe werden de buitenmarkten georganiseerd door evenementenbureaus. De gemeente heeft daar een eind aan gemaakt omdat de nadruk te veel zou liggen op commercie. Bovendien zou er sprake zijn van parkeeroverlast. Door de markten te laten organiseren vanuit plaatselijke instellingen, zouden ze een maatschappelijker en lokaler karakter krijgen, en op die manier een betere bijdrage leveren aan de specifieke wijk. De gemeente zou daarnaast met het nieuwe beleid ‘meer handvatten hebben om te sturen op typologie, thema’s en locaties.’

Van de evenementenbureau’s heeft Willy’s Evenmenten in Rhoon de oudste papieren. Het bureau startte zijn eerste rommelmarkt twintig jaar geleden aan het Heemraadsplein. Op het laatst stonden er 120 kramen, met merendeels aanbieders van tweedehands particuliere spullen. Wekelijks zijn er in Rotterdam circa twaalf van die rommelmarkten, verspreid over de hele stad.

Kofferbakverkoop

Een andere bureau, BB-Evenementen, hield per maand vier tot acht rommelmarkten in Rotterdam. Het Hoogvlietse bureau is nu uitgeweken naar randgemeenten als Spijkenisse, Hellevoetsluis en Barendrecht. Eigenaresse Cecilia Beekman hoopt dat ze snel opnieuw mag beginnen i n Rotterdam, want door het nieuwe gemeentelijke beleid is ze maandelijks vijf- à zesduizend euro aan inkomsten kwijt. Ze heeft een advocaat in de arm genomen omdat de zogenoemde kofferbakverkoop in Hoek van Holland wel gewoon door mag gaan. Volgens de gemeentelijke stukken is dat een braderie, maar Beekman bestrijdt dat. „Op een braderie verkoop je voedsel en nieuwe spullen in plaats van tweedehands zoals in Hoek van Holland.”

Willy Jägers van Willy’s Evenementen vindt dat een ‘samenbindend element’ in de wijken is weggevallen nu de rommelmarkten zijn geschrapt. „Het Heemraadsplein was twintig jaar geleden een broeinest van criminaliteit, maar nu heeft het, vooral dankzij de markt, een goede naam. Alle culturen uit de wijk komen elkaar op de markt tegen. Veel bezoekers missen de gezelligheid, en bellen mij omdat ze van het verbod niets begrijpen. Omdat hetzelfde voor mij geldt adviseer ik hen: schrijf een e-mail aan burgemeester Aboutaleb.”

Alleen indoormarkten en themamarkten met een specifiek thema, bijvoorbeeld Kerst of Pasen, mogen nog worden aangevraagd door evenementenbureaus. Jägers: „Ik heb begrepen dat tachtig à negentig procent van de aangeboden waar dan over zo’n feest moet gaan. Dat is toch een ondoenlijke opgave. Bovendien, wie gaat dat controleren?”

Volgens haar hebben reguliere marktkooplieden over de rommelmarkten geklaagd bij de gemeente. Er zou volgens hen sprake zijn van wildgroei en oneerlijke concurrentie. Jägers: „Daar begrijp ik niets van. Nieuwe producten en verse waren als groenten, fruit en bloemen bieden we op een rommelmarkt niet aan. Bovendien worden de meeste rommelmarkten op zondagen gehouden wanneer er geen reguliere warenmarkten zijn.”

    • Willem Pekelder