Ook hoorzitting over afluisterschandaal brengt Angela Merkel niet van haar stuk

Merkel werd donderdag langer dan vijf uur ondervraagd door de Bondsdag-commissie.

Foto John Macdougall/ ANP

Meer dan vijf uur werd Angela Merkel donderdag ondervraagd door de Bondsdag-commissie die onderzoek doet naar de zogeheten NSA-affaire. Geen moment kwam ze in moeilijkheden.

Merkel was de laatste getuige die gehoord werd over de afluisteroperaties van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, die in juni 2013 werden onthuld door klokkenluider Edward Snowden.

„Spioneren, dat dóé je onder vrienden niet – Ausspähen unter Freunden, das geht gar nicht”, zei Merkel destijds. Ze herhaalde dat toen bleek dat de Amerikanen zelfs haar mobieltje hadden afgeluisterd. Over die zin werd ze nu hard aan de tand gevoeld. Want allang is duidelijk dat ook de Duitse inlichtingendienst BND bevriende regeringschefs afluisterde. Wist ze dat echt niet? Veinsde ze verontwaardiging, vanwege de verkiezingen later dat jaar? Had ze haar eigen inlichtingendienst niet in de hand?

„Ik heb met die woorden een politieke overtuiging tot uitdrukking gebracht”, zei Merkel. Ze had erop vertrouwd dat de BND geen bevriende landen afluisterde, en zou pas in 2015 hebben gehoord hoe het echt zat. Met haar monotone presentatie smoorde ze alle opwinding. Had ze haar excuses aangeboden aan afgeluisterde buitenlandse collega? „Nee.”

    • Juurd Eijsvoogel