Venezuela verbiedt uitzending tv-serie ‘El Comandante’

Tv-serie

De Venez nieuwe serie over Hugo ‘El Comandante’ Chávez, de overleden ex-president, toont ook zijn schaduwkant. Daar zit de Venezuelaanse regering niet op te wachten.

Acteur Andrés Parra, bekend van zijn rol als drugsbaas Pablo Escobar, is Hugo Chávez in El Comandante. Foto Sony Pictures

Wie aan ‘El Comandante’ komt, zoals de in 2013 aan kanker overleden Venezolaanse socialistische leider Hugo Chávez wel genoemd wordt, komt aan de trots van Venezuela.

Dat blijkt uit de ophef die afgelopen week is ontstaan rondom de lancering van een zestigdelige televisieserie van Sony Pictures met als titel El Comandante over het leven van de charismatische maar controversiële leider die met zijn ‘Bolivariaanse revolutie’ het olierijke Venezuela veranderde in een marxistisch-socialistisch land.

De Spaanstalige serie wordt uitgezonden in heel Latijns-Amerika en is vanaf mei zelfs in de Verenigde Staten te zien, de grote aartsvijand van het linkse Venezuela.

Maar in eigen land komt El Comandante niet op tv, want Venezuela is woedend op Sony. De serie zou een te negatief beeld schetsen van Chávez die nog steeds door een groot deel van de bevolking – maar vooral door de regering – wordt aanbeden, bijna tegen het goddelijke aan.

President Nicolás Maduro, Chávez’ opvolger, verbood de serie al bij voorbaat, zonder ook maar een aflevering te hebben gezien. Hij noemde het ‘rotzooi’. Het imperialistische westen zou met opzet, zelfs na zijn dood, Chávez nog zwart willen maken. Chávez weduwe is woedend en dreigt Sony zelfs voor het gerecht slepen. „Hier in Venezuela kan Chávez niets verkeerds doen, hij is een held voor ons”, riepen de linkse politici toen de serie tijdens het socialistische partijcongres werd besproken.

Kritiek is er vooral op het feit dat in de serie behalve Chávez bijzondere levensverhaal met een grote dosis romantiek, verraad, spionage en heldendom, ook de minder mooie kanten van de controversiële leider worden getoond. Zo zoomt de serie in op Chávez’ tekortkomingen en wordt er een directe link gelegd tussen zijn streven om Venezuela te veranderen in een socialistische heilstaat, met de huidige economische crisis, de schaarste en zelfs honger onder de bevolking.

President Maduro kondigde tijdens het partijcongres aan dat Venezuela in de tegenaanval gaat. Daarop maakte de minister van Cultuur Adán Chávez, broer van de overleden leider, bekend dat er in samenwerking met bondgenoot Cuba nu een eigen serie wordt geproduceerd door de Venezolaanse regering over het leven van Chávez met als voorlopige werktitel ‘De ware Chávez’.

Een eer om Chavez te spelen

Daarin is zeker geen hoofdrol weggelegd acteur Andrés Parra, die Chávez speelt in de Sony productie. Want ook daar is de Venezolaanse regering woedend over. Allereerst is Andrés Parra geen Venezolaan maar een Colombiaan, en werd hij bij het grote publiek bekend door zijn rol als Pablo Escobar in de Colombiaanse serie El Patrón del Mal over het leven van deze grootste en beruchte drugsbaron (niet de serie Narcos van Netflix).

Parra is de rol van Chávez alleen al daarom niet waardig, meent president Maduro. Om zijn personage zo goed mogelijk te vertolken oefende Parra wekenlang de door Chávez gehanteerde en bekende anti-westerse retoriek, zijn urenlange tv-speeches en zijn charismatische optredens. „Voor mij is het een eer om deze rol te spelen, Chávez was zeer geliefd bij het volk, hij was een held, maar ook omstreden en volgens sommigen een dictator, en dat maakt hem tot een fascinerend personage om te spelen”, aldus de Colombiaanse acteur.

Daar heeft de Venezolaanse regering geen boodschap aan: zij willen zo snel mogelijk starten met de opnames van de eigen serie om ‘hun’ Chávez aan het grote publiek te tonen.

    • Nina Jurna