Mooie wijn uit Uruguay

Je komt niet vaak wijn uit Uruguay tegen. heeft iets gevonden.

Waar denken we aan als we ‘Uruguay’ horen? De voetballiefhebbers scanderen meteen Luis Suárez van FC Barcelona. Doorassociëren – al dan niet met het spitsende bijtertje voor de geest – leidt al snel naar vlees. Rundvlees. Vooral de Herefordrunderen gedijen er. En daar zie ik graag een glas rode wijn naast. Maar Uruguese wijn krijg ik maar weinig onder de kurkentrekker. In Zuid-Amerika maken op wijngebied Chili en Argentinië de dienst uit. Brazilië doet wel zijn best om serieus genomen te worden, maar zelfs het WK voetbal in 2014 heeft de sluizen niet opengezet. Albert Heijn doet een poging met Braziliaans rood en wit. Maar hun Miolo merlot en chardonnay maken niet everybody Appie, terwijl het familiebedrijf uit Campanha kosten noch moeite heeft gespaard. Zelfs de kostbare Franse wijnconsultant Michel Rolland werd ingevlogen. Maar vooralsnog winnen caipirinha’s het in populariteit.

Uruguay dan. Komt er überhaupt wel wijn vandaan? De afgelopen jaren heb ik wel eens wat proefflessen ontvangen. Aan de kust worden mondjesmaat wit en rood geproduceerd. Ik proefde aardige sauvignons blanc. Maar de competitie is zwaar. De Loire-druif, tevens de trots van Nieuw-Zeeland, laat zich niet makkelijk opzij biggen. Opvallend genoeg wordt er ook met albariño gewerkt. Echter, wat ik tot op heden in het glas kreeg, kon niet tippen aan de oorspronkelijke uitvoeringen uit het Spaanse Rías Baixas. Met de keuze voor de tannatdruif voor rood heeft Uruguay evenmin voor de makkelijkste weg gekozen. Terwijl dat de gezondste druif ter wereld is vanwege de daarin aanwezige grootste concentratie ‘levensverlengende’ resveratrol. Je zou dan zeggen: dat is de enige wijn die we drinken. Maar nee.

Tannat wil nog wel eens bokkig en bonkig zijn. In het Franse Madiran, waar het ook tot rood leidt, weten ze daar alles van. Zelfs dan is het lastig verkoopbaar. Dan maar wat korter leven, lijkt het motto van de wijndrinker.

Enfin. Uruguese tannat uit de Maldonado regio toont zich vrij vriendelijk. Ontnukt. Ontbokt. Ontdaan van zijn grimmigheid. Wel nog veel donkerte, kracht, tannines en laurier. Rood om je tanden in te zetten.