Minstens 75 doden bij aanslag op Pakistaans heiligdom

Een zelfmoordterrorist van IS gooide een granaat tijdens een ritueel alvorens hij zichzelf opblies.

De aanslag was in Sehwan in het zuiden van het land, circa 180 kilometer ten noordoosten van Karachi.
De aanslag was in Sehwan in het zuiden van het land, circa 180 kilometer ten noordoosten van Karachi. Foto Shakil Adil/ AP

Bij een bomaanslag op een heiligdom in Pakistan zijn donderdag zeker 75 doden gevallen. Ook raakten er 150 mensen gewond, zo meldt persbureau Reuters. De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat (IS).

Volgens lokale media in het land gooide een zelfmoordterrorist een granaat naar de mensen die bijeen waren voor een ritueel alvorens hij zichzelf opblies. Onder de slachtoffers waren twintig vrouwen en negen kinderen. Een politieofficier heeft vanuit een ziekenhuis in Pakistan aan Reuters laten weten dat het dodental hoogstwaarschijnlijk nog verder zal oplopen.

De aanslag was in Sehwan in het zuiden van het land, circa 180 kilometer ten noordoosten van Karachi. Het doelwit was het Lal Shahbaz Qalander-heiligdom van de mystieke en liberale stroming in de islam die het soefisme wordt genoemd. IS is niet in groten getale aanwezig in het land, maar pleegt wel vaak aanslagen in Pakistan waarbij veel mensen om het leven komen.

De plaats waar de aanslag plaatsvond:

Opgeschrikt door aanslagen

De aanslag volgt op een periode waarbij Pakistan juist meer veiligheidstroepen inzet om haar 190 miljoen inwoners te beschermen.

Lees ook: dit achtergrondstuk van onze correspondent over aanslagen van moslimextremisten in Pakistan

Vorig jaar kwamen bij grote aanslagen in het land tezamen nog 133 mensen om het leven. Bij een aanslag in augustus vielen 74 doden tijdens een rouwplechtigheid bij een ziekenhuis. Enkele maanden later - in oktober - werd het land opnieuw opgeschrikt door een aanslag op een politieschool. Daarbij vielen 59 doden en raakten meer dan honderd mensen gewond.