Minstens 51 doden door autobom Bagdad

Het is de dodelijkste bomaanslag in Irak van dit jaar. Islamitische Staat is verantwoordelijk.

Iraakse schoonmakers ruimen op na een dodelijke bomaanslag in Bagdad op donderdag.
Iraakse schoonmakers ruimen op na een dodelijke bomaanslag in Bagdad op donderdag. Foto Karim Kadim/AP

Opnieuw heeft een autobom in de Iraakse stad Bagdad aan tientallen mensen het leven gekost. Een auto die volgeladen was met explosieven kwam op donderdagmiddag in Zuid-Bagdad tot ontploffing. Volgens het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken is het dodental inmiddels opgelopen tot 51. Verschillende gewonden verkeren in kritieke toestand. Het is de dodelijkste bomaanslag in Irak van dit jaar.

De ontploffing vond plaats buiten een garage in een drukke straat. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (IS). IS werd het afgelopen jaar uit meerdere steden in Irak verdreven en staat op het moment onder grote druk in Mosul, hun thuisbasis in het land. Het aantal zelfmoordaanslagen in Bagdad liep de laatste maanden weer op; ze werden vrijwel allemaal opgeëist door IS.

Volgens de verklaring van IS hadden ze het op sjiieten gemunt.

Oost-Mosul

Het Iraakse leger heeft inmiddels de helft van de stad Mosul weer in handen. Mosul wordt in tweeën gekliefd door de rivier de Tigris. Eind januari wist een coalitie van het Iraakse leger, Koerdische milities en de Amerikaanse luchtmacht de volledige oostkant van de stad te bevrijden. In december zei de Iraakse minister-president Haider al-Abadi dat het waarschijnlijk drie maanden zou duren om IS uit Irak te verdrijven.