Mag ik van jou van de militairen…

Hoe goed kent u ze eigenlijk, de leden van de Tweede Kamer? En: wat hebben ze, los van de politiek, met elkaar gemeen? Leer ze beter kennen met dit kieskwartet. Afl. 1: de militairen.

Illustraties Iris Boter

De combinatie militairen en politiek is in Nederland nooit echt een logische geweest. Goed, we hadden ooit met Piet („Pietje”) de Jong een onderzeebootkapitein als premier. En voor de Tweede Wereldoorlog was Hendrik Colijn, goed voor vijf niet altijd even succesvolle kabinetten, ook van de militaire school, met een nogal heftig verleden in Nederlands-Indië.

Maar voor het overige zit er weinig militairs in de Haagse politiek. Het ministerie van Defensie werd in de jaren zeventig geleid door een minister (de PvdA’er Henk Vredeling) die zei „allergisch” te zijn voor uniformen. Enkele decennia later zei zijn verre opvolger Eimert van Middelkoop van de ChristenUnie de betekenis van al die strepen en sterren niet te kennen.

Het is dus behelpen. Maar in de Tweede Kamer zit nog wel een aantal mensen dat een kazerne van binnen heeft gezien.

    • Mark Kranenburg