In beeld

Lewis Hine en de immigranten van Ellis Island

Trumps boude opstelling richting migranten lijkt in schril contrast te staan met Amerika’s geschiedenis. De afgelopen eeuwen stroomden migranten uit allerlei andere continenten toe, op zoek naar een betere toekomst. Tussen 1892 en 1954 was Ellis Island de toegangspoort tot de VS. De Amerikaanse fotograaf Lewis Hine fotografeerde daar begin vorige eeuw de nieuwkomers die aankwamen in de VS.
Lewis W. Hine (1874-1940) was socioloog en leerde zichzelf fotograferen.
Lewis Hine / NYPL
Zo'n twaalf miljoen migranten passeerden tussen 1892 en 1954 het immigratiecentrum op Ellis Island in de Hudsonrivier bij New York.
Lewis Hine / NYPL
Hine gaf begin 20ste eeuw les op een school op Ellis Island.
Lewis Hine / NYPL
Hine begon met fotograferen van migranten van 1905 tot 1909. Hij keerde er in 1926 nog een keer terug.
Lewis Hine / NYPL
In totaal maakte hij 74 foto's van de nieuwkomers in Amerika.
Lewis Hine / NYPL
Trof hij in de eerste jaren vooral Oost- en Zuid-Europeanen zoals Russische joden en Italianen. In 1926 portretteert hij ook Armeniërs en Syriërs.
Lewis Hine / NYPL
Hij zag fotografie als een educatief medium en moedigde zijn studenten aan het te gebruiken.
Lewis Hine / NYPL
Hij ontdekte dat hij fotografie kon inzetten om sociale misstanden aan de kaak te stellen.
Lewis Hine / NYPL
In 1907 besluit Hine zijn baan als leraar op te geven om fotograaf te worden, om bij te dragen aan ‘de visuele kant van de publieke opvoeding’.
Lewis Hine / NYPL
Vanaf 1908 werd hij fotograaf voor de National Child Labor Committee (NCLC), een organisatie die streed voor de afschaffing van de kinderarbeid. De fotografie van Hine speelde hierin een grote rol.
Lewis Hine / NYPL
Zijn werk voor de NCLC was niet zonder gevaar. Dat er kinderen stierven door kinderarbeid mocht niet publiek bekend worden. Fotograferen in de fabrieken werd veelal verboden, omdat het als een ernstige bedreiging voor de industrie werd gezien.
Lewis Hine / NYPL
Hine stelde zijn leven én fotografie in dienst van zijn compassie voor de medemens en de strijd tegen sociale misstanden.
Lewis Hine / NYPL
Met zijn indringende portretten van immigranten op Ellis Island en de begeleidende teksten, wist hij de waardigheid van het individu te tonen.
Lewis Hine / NYPL
Voor de hedendaagse kijker geven zijn foto's de Amerikaanse migratiegeschiedenis een menselijk gezicht.
Lewis Hine / NYPL