Kerk Australië betaalde 200 miljoen voor misbruik

Eerder werd bekend dat zo’n 2.400 Australische priesters zich schuldig gemaakt hebben aan seksueel misbruik.

Francis Sullivan, die namens de Katholieke Kerk reageert op de bevindingen van de commissie, tijdens een hoorzitting op 6 februari.
Francis Sullivan, die namens de Katholieke Kerk reageert op de bevindingen van de commissie, tijdens een hoorzitting op 6 februari. Foto Jeremy Piper / AFP

De Australische Katholieke Kerk heeft tussen 1980 en 2015 200 miljoen euro betaald aan slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. Dat heeft een commissie die het misbruik onderzoekt donderdag bekend gemaakt, meldt persbureau Reuters.

Dat de Katholieke Kerk schadevergoedingen heeft uitgekeerd, was bekend, maar hoeveel precies bleef tot nu toe onduidelijk. De onderzoekscommissie kwam erachter dat in 35 jaar tijd meer dan drieduizend slachtoffers een compensatie hadden ontvangen van de Kerk. Gemiddeld kregen ze per persoon 66.000 euro.

Een reportage van CNN over het misbruik in de Australische Katholieke Kerk. De tekst gaat door onder de video.

Jezuïeten

Dat gemiddelde zegt echter niet alles. Er zijn in Australië meer dan duizend Katholieke geloofsgenootschappen, die de schade op uiteenlopende manieren hebben vergoed. De Jezuïeten betaalden bijvoorbeeld aanzienlijk meer dan gemiddeld (187.000 euro gemiddeld per persoon), terwijl andere genootschappen slachtoffers op een niet-financiële manier compenseerden.

Advocaten van slachtoffers spraken daar volgens Reuters donderdag hun onvrede over uit. “Het is erg oneerlijk dat slachtoffers op een andere manier worden gecompenseerd, naar gelang het genootschap waarbij ze een klacht indienen.” De overheid heeft al toegezegd in 2018 een genoegdoeningsfonds van 3,1 miljard euro te beginnen. Daar zijn slachtoffergroepen niet onverdeeld tevreden over, want deelname aan het fonds is voor Katholieke organisaties vrijwillig.

Lees ook: ‘Wees geneigd tot boetedoening’

Deze maand onthulde de commissie, die sinds 2013 actief is, dat sinds 1950 zeven procent van de Australische Katholieke priesters - 2.400 in totaal - zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Ongeveer 4.500 mensen werden het slachtoffer.