Kamp wil controle over overnames telecomsector

Het wetsvoorstel van de minister is ingegeven door de overnamepoging van Carlos Slim van KPN.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Foto Bart Maap / ANP

Minister Kamp van Economische Zaken wil voortaan overnames in de telecomsector kunnen verbieden of terugdraaien. Dat staat in een wetvoorstel dat de bewindsman vandaag presenteert.

De wet is bedoeld om telefoonbedrijven, internetproviders en datacenters die belangrijk zijn voor de Nederlandse digitale infrastructuur, te beschermen tegen overnames door onbetrouwbare partijen. Kamp doelt met name op buitenlandse bedrijven:

“Nederland profiteert van het feit dat we een open economie hebben waarin de markt haar werk doet. Zo nemen we meer bedrijven in het buitenland over dan andersom. Ons land heeft echter geen baat bij overnames door buitenlandse bedrijven die gelinkt zijn aan criminele activiteiten, die te boek staan als financieel kwetsbaar of die een niet-transparante eigendomsstructuur hebben. Gezien de nationale belangen die op het spel staan, leggen we voor de telecomsector een wettelijke basis om dergelijke overnames te kunnen voorkomen.”

Carlos Slim

Aanleiding voor het wetsvoorstel van Kamp is de overnamepoging die het bedrijf América Movil van de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim in 2013 deed bij KPN, de grootste mobiele telefonieprovider van Nederland. KPN wist Slim uiteindelijk zelf buiten de deur te houden, maar Kamp was er niet gerust op dat de Nederlandse overheid niets te zeggen had in zo’n belangrijke overname.

Lees hier terug hoe het ook alweer zat met de overnamepoging van Slim

Sindsdien sleutelt Economische Zaken aan het wetsvoorstel. Het werd in de tussentijd enigszins afgezwakt, omdat Kamp welkome investeerders niet wil afschrikken. De poging vorig jaar van het Belgische postbedrijf Bpost om PostNL over te nemen, bracht de beschermingswet weer voor het voetlicht. Naast zijn wetsvoorstel onderzoekt Kamp ook of hij ervoor kan zorgen dat het voor buitenlandse partijen moeilijker wordt binnen te dringen in de Nederlandse postmarkt.

    • Vincent Sondermeijer