Kabinet wil overname in de telecom kunnen verbieden

Wetsvoorstel

Minister Kamp komt met een voorstel om het kabinet de bevoegdheid te geven overnames te verbieden

of zelfs terug te draaien.

Een zendmast van Vodafone.
Een zendmast van Vodafone. Foto Remko de Waal/ANP

Een Nederlands telecombedrijf overnemen, dat gaat straks niet meer zomaar. Het kabinet wil zichzelf de bevoegdheid geven overnames van telecombedrijven te verbieden of zelfs terug te draaien.

Telecomvoorzieningen, zoals telefonie, datacenters en internet, zijn namelijk „van vitaal belang voor de nationale veiligheid en openbare orde”.

Het was al bekend dat minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) werkte aan een dergelijk wetsvoorstel. Donderdag heeft hij dat gepresenteerd.

Het idee voor de wet is ontstaan door de poging van het Mexicaanse América Móvil om KPN over te nemen, in 2013. Toen ontstond de angst dat de infrastructuur van KPN misschien niet veilig is bij een buitenlandse eigenaar. Sindsdien is er echter wettelijk weinig vooruitgang geboekt.

Door de dreigende overname van PostNL door Bpost vorig jaar kwam ineens de vaart erin, hoewel dit geen telecombedrijf is. Zowel kabinet als Tweede Kamer zagen een overname door dit Belgische staatsbedrijf helemaal niet zitten, maar formeel kon de staat daar weinig tegen beginnen. Uiteindelijk bleek de afkeuring van het kabinet voldoende voor PostNL om de overname af te houden.

Beperkingen

Kamp onderzoekt nu ook of hij invloed kan krijgen op overnames in andere sectoren dan de telecomsector. Zo wil hij mogelijk aanvullende eisen stellen aan de uitvoerder van de Universele Postdienst (UPD) – nu PostNL. Bijvoorbeeld over de locatie van het hoofdkantoor.

Beperkingen zijn er wel: in Europa mag een overheid alleen ingrijpen bij overnames „bij redenen van dwingend algemeen belang”, schrijft het ministerie. Bijvoorbeeld als „de nationale veiligheid of openbare orde in het geding is”.

Met dat argument wil de overheid invloed krijgen op de bedrijfsvoering van Fox-IT, dat staatsgeheimen beveiligt. Aanleiding daarvoor is de overname van het bedrijf in 2015 door het Britse NCC Group. De staat werd verrast door deze overname en was er niet goed op voorbereid, schreef NRC eerder.

    • Teri van der Heijden