Gemeente Enschede redt FC Twente definitief

De gemeenteraad gaat akkoord met een garantstelling van 8,4 miljoen euro voor een nog aan te trekken lening.

FC Twente-stadion De Grolsch Veste.
FC Twente-stadion De Grolsch Veste. Foto Vincent Jannink/ANP

De gemeenteraad van Enschede is in meerderheid akkoord gegaan met het ter beschikking stellen van een bedrag van in totaal 25,4 miljoen aan voetbalclub FC Twente. Dat werd donderdagavond in een raadsvergadering besloten. Met 27 stemmen voor en 8 tegen werd het voorstel over de herfinanciering van de club aangenomen.

In een eerder stadium verstrekte de gemeente al een lening van 17 miljoen euro. Deze lening wordt verlengd, zo werd donderdag besloten. Daarnaast zal de gemeente garant staan voor een bedrag van 8,4 miljoen euro voor een nog aan te trekken lening. Twee weken geleden werd het oorspronkelijke voorstel voor het reddingsplan van 32 miljoen euro, waar de raad al eind 2015 mee instemde, teruggebracht naar 25,4 miljoen euro.

Door de garantstelling is FC Twente in staat in maart twee leningen af te betalen. Het gaat om leningen bij het Engelse bedrijf XXIII Capital en ING. Vooral de rente op de lening bij het Britse bedrijf zorgde voor hoge maandelijkse lasten. Met het besluit is een faillissement van de club, waarvan bij een ander besluit hoogstwaarschijnlijk sprake was geweest, afgewend.

Lees ook: Hoe beleggers speculeerden op de redding van FC Twente

Uit de Football Leaks, het grootste datalek uit de voetbalgeschiedenis, bleek dat XXIII Capital al maanden voordat de gemeente Enschede in 2015 instemde met het reddingsplan voor de club, speculeerde over de financiële steun. Er werd vervolgens een lening van 8 miljoen euro aan de club gegeven, met een woekerrente van meer dan 8 procent. Het bedrijf ging ervan uit dat de gemeente de club te hulp zou schieten in het geval het mis zou gaan, zo zocht NRC uit:

“De gemeente had Twente in het verleden al ‘op indrukwekkende wijze financieel gesteund’ en zou ‘nooit iets ondernemen dat de club failliet zou laten gaan’, aldus het kredietdocument.”

Bekijk ook de animatie over de speculatie van XXIII Capital:

    • Etienne Verschuren