‘Geen aanwijzingen voor meer stoffelijke resten MH17’

Dat zegt minister Stef Blok. Naar aanleiding van de vondst van journalist Michel Spekkers op de rampplek werd onderzoek gedaan.

Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ten noordwesten van Grabovo, in februari 2015.
Resten van de MH17 liggen bij een verlaten wegblokkade vlakbij Nikishyne, ten noordwesten van Grabovo, in februari 2015. Foto Pierre Crom/ANP

Uit beeldopnamen en verklaringen van journalist Michel Spekkers, die materiaal meenam van de plaats waar vlucht MH17 neerstortte, is niet op te maken dat er nog meer stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van de slachtoffers liggen op de rampplek. Dat schrijft minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige maand droeg Spekkers, samen met collega Stefan Beck, op Schiphol resten over aan het Openbaar Ministerie die hij zei op de rampplek in Oost-Oekraïne te hebben gevonden. Onder het materiaal dat Spekkers meenam bleken ook menselijke resten te zijn. Nabestaanden eisten vervolgens dat het gebied waar het vliegtuig ruim twee jaar geleden neerstortte opnieuw moest worden onderzocht.

Minister Blok schrijft nu dat uit bestudering van de beelden van Spekkers blijkt dat de uitspraken van de journalist over de aanwezigheid van resten niet stroken met de feiten:

“Zijn eerdere uitlatingen dat er nog veel meer te vinden zou zijn, kan hij niet onderbouwen. Op de vele uren filmopnamen die hij als journalist ter plaatse heeft gemaakt en aan het onderzoeksteam heeft getoond, zijn geen stoffelijke resten of persoonlijke eigendommen te zien.”

Nieuw onderzoek

Blok zegt begrip te hebben voor de wens van de nabestaanden om ter plaatse onderzoek te doen, omdat “niet valt uit te sluiten” dat in de toekomst alsnog menselijke resten en persoonlijke eigendommen in het gebied worden gevonden. Mogelijk wordt in het voorjaar opnieuw onderzoek gedaan:

“De contactpersonen in de regio hebben kenbaar gemaakt dat in het voorjaar, als de sneeuw is verdwenen, opnieuw zal worden gezocht naar stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van de slachtoffers. Nederland zal in overleg met de contactpersonen kijken welke steun hierbij gewenst is en door Nederland kan worden gegeven.”

Lees ook het interview in NRC met Michel Spekkers: ‘Niet alles was opgeruimd, dus nam ik die MH17-resten mee’

Het meenemen van resten bij de rampplek kwam Spekkers op veel kritiek te staan, onder meer vanwege een tweet waarin hij vroeg bij wie hij de resten moest afleveren:

Twitter avatar spekkers Michel Spekkers Bij wie zou ik een vuilniszak vol met MH17 spullen het best kunnen brengen?…

Spekkers bood vervolgens zijn excuses aan en zei het materiaal “juist voor de nabestaanden” te hebben meegenomen.

    • Etienne Verschuren