Longreads

Deze naamloze immigrant is de hoop van talloze families

Een jonge immigrant die een ongeluk kreeg toen hij de grens probeerde over te steken naar de Verenigde Staten ligt al meer dan zeventien jaar in een ziekenhuis. Wie is hij?

Een herinneringsplek voor een omgekomen immigrant in de buurt van de Colorado River bij de Amerikaans/ Mexicaans grens. Foto Jim Watson/AFP

In een verpleeghuis in Colorado in Californië ligt al zeventien jaar een man die niet kan praten, zelfstandig eten en ademen. Hij kan alleen zijn ogen, armen en benen bewegen. Op officiële papieren staat hij bekend onder de naam ‘Sixty-Six Garage’. Het is niet meer dan een plaatsaanduiding. Het is plek waar de truck naar toe is gebracht nadat het een ongeluk kreeg toen tientallen immigranten de oversteek waagden van Mexico naar de Verenigde Staten. De verpleegsters noemen hem liever ‘Garage’.

In een indrukwekkende longread, gepubliceerd door The Guardian, schrijft journalist Brooke Jarvis het verhaal op van deze jonge immigrant die tussen de 18 en 20 jaar oud was toen hij werd binnengebracht in het San Diego ziekenhuis.

Speciale Facebookpagina voor vermiste personen

Het is een stilistisch sterk verhaal vol hoop en illusies. In het jonge, ronde gezicht van de zeer onfortuinlijke immigrant wordt de hoop weerspiegeld van duizenden families in Latijns-Amerika en de Verenigde Staten die een zoon, broer of neef missen, zo toont Jarvis aan. Zoals van de Mexicaanse Liliane Lara uit Houston. Nadat ze jaren geleden immigreerde naar de VS heeft ze niets meer van haar achtergebleven broer gehoord. Ook moeder Ofelia woont in de VS.

Nadat ze een sterk gelijkende foto tegenkomen van de patiënt op een speciale Facebookpagina voor vermiste personen groeit de hoop dat ze eindelijk hun zoon en broer terugzien. Liliane’s neef Adnan schrijft en neemt een corrido op, een traditionele folk ballad over de zoektocht naar zijn oom.

“A desperate mother
Looks for you by land and sea.
Doña Ofelia is very sad,
And she’s getting sick.
She’s so tired from searching for you.
She’s waiting for you in your house.

Your inconsolable siblings,
Their hearts are in pain.
They’re desperate to see you.
Hug yourself passionately.
Many friends and family
Wait for you with devotion.”

Maar is het wel daadwerkelijk hun familielid?

Lees het zeer spannend opgeschreven verhaal: ‘The man with no name’ (5.460 woorden, leestijd: 22 minuten)
    • Huib de Zeeuw