Betrapte smokkelaars vrij wegens vormfout

Cocaïne

De Rotterdamse politie heeft vorig jaar twee verdachten van drugssmokkel vrij moeten laten vanwege een vormfout. Dat bleek afgelopen week tijdens een rechtszaak tegen een derde smokkelaar, Hatim Y., die wel achter de tralies is beland. Zijn advocaat Kim van de Wijngaart eist nu dat de officier van justitie achter de twee andere smokkelaars aangaat omdat niet aantoonbaar zou zijn dat haar cliënt op de hoogte was van de drugssmokkel. „Heel vervelend dat mijn cliënt dat moet eisen. Zeker in een klimaat waarin afrekeningen voor verraad in het drugscircuit aan de orde van de dag zijn.”

Op een vrijdagavond in oktober 2016 reden Hatim Y. en zijn twee inmiddels op de vlucht geslagen handlangers naar de Delta Terminal van ECT op de Maasvlakte. Met een pasje van een werknemer van de terminal reden ze het terrein op. Een van de twee handlangers had het nummer en de locatie van de container. Daarin zat 202 kilo cocaïne.

De container kwam van uit Santos in Brazilië. De politie was vooraf op de hoogte van de smokkel maar had de drugs erin laten zitten om de smokkelaars op te wachten en op heterdaad te betrappen. Dat was dus gelukt. Maar omdat er na de aanhouding op het politiebureau een regel is overtreden, kwamen twee van de drie verdachten vrij. Alleen Hatim Y. bleef vast zitten omdat zijn vorige advocaat de fout niet direct aankaartte. De rechter houdt Hatim Y. onder meer vast omdat hij de bestelwagen bestuurde. Daarin vond de politie een tang om de container open te knippen. Ook zat er een ruimte in de vloer om de drugs - straatwaarde circa 8 miljoen euro - te verbergen.

    • Lucette Mascini