BankGiro Loterij: Meer geld voor muziek en bijzondere panden

Op het GoedGeldGala verdeelt de BankGiro Loterij deze donderdag 66,9 miljoen euro over 66 musea en culturele instellingen. Opvallend: er ging veel geld naar muziek. En de Vereniging Hendrick de Keyser krijgt een miljoen extra.

De zaal in het Huis van Brienen in Amsterdam.
De zaal in het Huis van Brienen in Amsterdam. Foto Margreet Nijman

Een kassa, een garderobe, toiletten en eventueel een kleine winkel: dankzij dat soort aanpassingen kunnen straks enkele tientallen, zogenaamde museumhuizen hun deuren openen voor publiek. De huizen worden ook teruggebracht in hun oude stijl, om te laten zien hoe vroeger werd gewoond, gewerkt en geleefd.

Donderdag maakte de BankGiro Loterij bekend dat Vereniging Hendrick de Keyser een bijdrage krijgt van bijna 1 miljoen euro om dit te bewerkstelligen. Als ‘vaste partner’ ontvangt de vereniging jaarlijks al 1,2 miljoen van de BankGiroLoterij. Hendrick de Keyser, in 1918 opgericht om de teloorgang van beeldbepalende Nederlandse huizen te voorkomen, beheert zo’n vierhonderd panden, die tot dusver voornamelijk door leden van de vereniging worden bezocht.

De bijdrage past in het profiel van projecten die de BankGiro Loterij bij voorkeur sponsort: erfgoed, waar een groot publiek voor is. Opvallend was daarom dat de grootste eenmalige schenking, 1,5 miljoen euro, donderdag ging naar ‘Méér Muziek in de Klas’. Dat is een deels door de overheid, deels privaat (Joop van den Ende) gefinancierde stichting die het muziekonderwijs op basisscholen wil bevorderen.

Sowieso werd donderdag veel extra geld uitgetrokken voor muziek-projecten, tijdens het GoedGeldGala waarop de BankGiro Loterij dit jaar 66,9 miljoen verdeelde over 66 musea en culturele instellingen. Zo kreeg het Rijksmuseum (dat ook geld krijgt als vaste partner) 580.000 euro om concerten mogelijk te maken met historische muziekinstrumenten die het in collectie heeft. Het Prins Bernhard Cultuurfonds ontving 500.000 euro voor een vervolg op het televisieprogramma Maestro, waarin bekende Nederlanders een stoomcursus dirigeren volgen.

Ook geld naar het Lorentz Lab

Een andere opvallende begunstigde was het Teylers Museum in Haarlem (vaste partner voor 250.000 euro). Dat kreeg 480.000 euro extra, waarmee het Lorentz Lab weer tot leven moet worden gewekt. Van het geld zullen onder meer professionele acteurs worden opgeleid, om als navolgers van Hendrik Lorentz, Albert Einstein of Marie Curie samen met het publiek natuurkundige proeven te doen. Naturalis in Leiden (vaste partner voor 500.000 euro) krijgt eenmalig 1,25 miljoen voor REXperience: de nieuwe presentatie van tyrannosaurus-skelet Trix en andere dino-skeletten in het verbouwde Naturalis, dat in 2018 heropent.

Veruit het meeste geld van de BankGiro Loterij ging ook dit jaar naar de vaste partners, die 200.000 à 500.000 (de meeste aangesloten musea) tot 15 miljoen (Prins Bernhard Cultuurfonds) kregen. Ook kunnen deelnemers aan de loterij traditiegetrouw een culturele instelling van hun voorkeur kiezen, die bij genoeg stemmen extra geld krijgt. Van de 500.000 euro voor Naturalis bijvoorbeeld, is 200.000 te danken aan deze stemming. Met de BankGiro Loterij spelen maandelijks ongeveer 600.000 Nederlanders mee. De helft van ieder lot gaat naar cultuur.