Banken

Duurzame bank Triodos boekt fors minder winst

Triodos Bank heeft het afgelopen jaar fors minder winst geboekt. Netto hield Triodos 29,3 miljoen euro aan winst over. Dat is 28 procent minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers.

De bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren wijt de slechte resultaten onder meer aan de extreem lage rente. Ook werden de resultaten gedrukt door de verplichte bijdrage aan het depositogarantiestelsel. Triodos Bank moet daar relatief veel aan bijdragen omdat zij veel spaarders heeft.

Het aantal klanten van de bank, die volgens prijsvergelijkers momenteel de laagste spaarrente hanteert van alle Nederlandse banken, steeg wel met 7,4 procent tot 652.000. Daarbij groeide het totale beheerde vermogen van Triodos Bank, Triodos Beleggingsfondsen en Triodos Private Banking met 9 procent tot 13,5 miljard euro.

Triodos hield eerder al rekening met de winstdaling. Het bedrijf denkt het komende jaar gewoon verder te kunnen groeien. De bank rekent daarbij op 5 tot 10 procent meer klanten. (ANP)