‘Amsterdamse politie heeft 500 extra agenten nodig’

Dat zei de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg donderdag tegen AT5.

Beveiliging rondom de Nationale Dodenherdenking bij het Nationale Monument op de Dam.
Beveiliging rondom de Nationale Dodenherdenking bij het Nationale Monument op de Dam. Foto Robin Utrecht/ ANP

De politie in Amsterdam heeft vijfhonderd extra politieagenten nodig, volgens de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. In het AT5-programma Het Verhoor zegt de hoofdcommissaris dat de stad ieder jaar groeit, maar het aantal agenten gelijk blijft.

In het programma zegt Aalbersberg dat Amsterdam geen 800 duizend inwoners meer telt, maar dat er dagelijks veel toeristen naar de stad afreizen waardoor er elke dag zo’n 1,5 miljoen mensen in de stad zijn.

Sinds de oprichting van de Nationale Politie zijn er rond de 6.000 agenten actief in Amsterdam maar die worden ook ingezet in Amstelveen, Uithoorn en Diemen, aldus AT5.

Lees ook: Een nacht op jacht met de Amsterdamse politie

Geen tijd

Met het huidige aantal agenten belanden er volgens Aalbersberg veel zaken noodgedwongen op de plank, “omdat er simpelweg te weinig politiemensen beschikbaar zijn”. Zo zou de Amsterdamse politie de afgelopen jaren veel tijd gestoken hebben in het oplossen van zware delicten als woninginbraken en straatroven. Volgens de hoofdcommissaris is de stad daardoor veiliger geworden, maar is dat wel ten koste gegaan van de handhaving. “En dat merkt elke Amsterdammer”, aldus Aalbersberg.

De Amsterdamse hoofdcommissaris zegt zich in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart hard te maken voor extra politiemensen.

    • Maarten Back