HBO’s nieuwe serie Big Little Lies speelt in de stad Monterey in Californië.

Foto HBO/Ziggo

Reese Witherspoon: ‘Ik wil de vrouwelijke ervaring in beeld brengen’

Interview

De actrice en producent wil series over sterke vrouwen maken. Zoals nu de HBO-serie Big Little Lies.

Een jaar of vijf geleden besefte Reese Witherspoon (40) waarom ze zich vaak gefrustreerd voelde. „Het zat me dwars dat er een totaal gebrek aan interessante rollen was voor vrouwen”, zegt de actrice en producente uit New Orleans. „Al die geweldige actrices moesten altijd maar knokken om één vreselijke rol als echtgenote of vriendin.”

Witherspoon is niet iemand die klaagt en vervolgens passief wegkijkt, legt ze uit in Beverly Hills, waar ze promotie doet voor haar nieuwe tv-serie, Big Little Lies, vanaf zondag op HBO. „Ik besefte dat al die vrouwen meer te bieden hebben, grotere verhalen te vertellen hebben. De boeken en scenario’s zijn er wel. Ik dacht: als niemand dit materiaal wil ontwikkelen, doe ik het zelf.”

Samen met de Australische filmproducente Bruna Papandrea zette ze Pacific Standard op: een productiebedrijf voor scenario’s met sterke vrouwen in de hoofdrol. Het succes liet niet lang op zich wachten. De speelfilms Wild, waarin ze de hoofdrol speelde, en Gone Girl waren hits onder recensenten en bioscoopgangers. Net als de HBO-reeks Big Little Lies waren die speelfilms gebaseerd op bestsellers, geschreven door vrouwen, over vrouwen.

Witherspoon belde zelf de romanciers wier boeken haar aanspraken en de studiobazen die ze kende in Hollywood. „‘Het is de hoogste tijd’, zei ik steeds. Tijd om de vrouwelijke ervaring met iets meer complexiteit in beeld te brengen. Kom op, het is 2017! Vrouwen hebben het recht om zichzelf op een realistische manier weerspiegeld te zien.”

Voorbij Legally Blonde

Als actrice maakte Witherspoon naam in zoetsappige, vaak komische rollen: Legally Blonde, Sweet Home Alabama. Maar ook het serieuze werk paste haar altijd al goed. In 2006 kreeg ze een Oscar voor Walk the Line, de biopic over muzikant Johnny Cash. Kort erna dook ze op in de politieke thriller Rendition, recent speelde ze in het broeierige drama Mud.

Maar het is alsof ze als producente een hogere versnelling heeft gevonden. Naast haar hoofdrol in Big Little Lies heeft ze vier serieuze films op stapel staan, waaronder een biografisch drama over zangeres Peggy Lee.

Witherspoon groeide op in het zuiden van de VS, waar optimisme en een opgeruimd humeur gewaardeerde karaktertrekjes zijn. Ze kijkt dan ook met vertrouwen naar de toekomst. „De zaken zijn aan het verschuiven, we zijn ons er allemaal van bewust dat vrouwen gewoon niet goed zijn vertegenwoordigd in media en entertainment. Ik denk dat er een beweging gaande is in Hollywood. Door de krachten te bundelen kunnen we verandering afdwingen. Uiteindelijk is wat ik wil simpel: drama maken voor mijn dochter en haar vriendinnen.”

    • Diederik van Hoogstraten