Zes maanden cel geëist tegen Haagse rappers om misbruik

Het OM van Suriname beschuldigt drie SFB-leden seks te hebben gehad met een minderjarig meisje en dat te hebben gefilmd.

De jeugdrechtbank in Paramaribo.
De jeugdrechtbank in Paramaribo. Foto Pieter van Maele/ANP

Het Openbaar Ministerie van Suriname heeft achttien maanden celstraf geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk, tegen drie leden van rapformatie SFB (Strictly Family Business) uit Den Haag. Francis Edusei (‘Frenna), Keane Marica (‘KM’) en Jackie Osei (‘Priceless’) zouden in april 2015 seks hebben gehad met een minderjarig meisje en dat hebben gefilmd. Het filmpje is daarna verspreid op sociale media.

De drie rappers werden vlak voor de jaarwisseling opgepakt in hun hotel in Paramaribo. Sindsdien zaten de rappers in voorarrest. Als het aan het OM ligt moeten zij dus nog vier maanden zitten. Alejandro Hak (‘Jandro’), het vierde SFB-lid, werd niet opgepakt.

Edusei en Osei waren in 2015 meerderjarig. Marica, toen 17 jaar, heeft toegegeven dat hij seks had met het meisje, maar volgens zijn advocaat was dat gewoon seksueel contact tussen minderjarigen en heeft niets strafbaars plaatsgevonden. Volgens de advocaat is er geen bewijs dat Edusei en Osei seks hebben gehad met het meisje.

Het meisje zelf erkende dat de mannen op het filmpje van SFB zijn. Ze heeft verklaard dat de seks vrijwillig was en dat ze niet verkracht is, al zei ze eerder van wel. Op seks met minderjarigen staat in Suriname een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar. Op het vervaardigen en verspreiden van kinderporno maximaal zes jaar.

Op hiphopblogs werd twee jaar geleden al over de seksvideo geschreven. Lees: Op blogs was het SFB-filmpje al twee jaar bekend

SFB, getekend bij het hiphoplabel Top Notch, trad in december op in het Glazen Huis bij 3FM en zou in januari op Eurosonic Noorderslag optreden. Dat optreden ging door de arrestatie niet door.

Samen met andere jonge Nederlandse rappers, zoals Lil’ Kleine en Ronnie Flex, maakte SFB deel uit van de groep die het album New Wave uitbracht, waarmee ze de Popprijs wonnen. SFB scoorde ook hits en gouden platen met de nummers Vallen in de club en Nigga als ik.

    • Menno Sedee