Zeeland vreest Brabantse toestanden na ongekend groot aantal drugsvondsten

Criminaliteit Na de vondst van een grote lading xtc-grondstoffen is Zeeland beducht voor Brabantse toestanden. „Is er een waterbedeffect?”

De vrachtwagen die vorige week in het Zeeuwse Rilland werd aangetroffen, met grondstoffen voor een miljard xtc-pillen.
De vrachtwagen die vorige week in het Zeeuwse Rilland werd aangetroffen, met grondstoffen voor een miljard xtc-pillen. Foto Ginopress/ANP

De politie deed nooit eerder zo’n grote vangst als vorige week bij het Zeeuwse Rilland. Op een afgelegen parkeerterrein stond al enkele weken een vrachtwagen met trailer, en een ambtenaar van de gemeente vond dat verdacht. De politie trof ruim honderd flessen met waterstofgas, 15.000 kilo bijtende soda en 3.000 liter andere chemicaliën. Grondstoffen voor een xtc-laboratorium, maar in een hoeveelheid die de politie zelden ziet. Gecombineerd met andere grondstoffen was de inhoud van de truck goed voor de productie van een miljard xtc-pillen. Een opslagplaats voor drugs op wielen.

De vondst van de vrachtwagen is het klapstuk van een maand waarin agenten in het politiedistrict Zeeland-West-Brabant elke week een enorme drugsvondst doen. Eind januari vinden agenten een gigantisch drugslab in een boerderij in het Brabantse Baarle-Nassau – goed voor 400 miljoen lijntjes speed, plus 10.000 liter drugsafval. In Bergen op Zoom wordt in een xtc-lab een tabletteermachine aangetroffen, een zeldzaam apparaat waarmee pillen gedrukt worden. Afgelopen zondag treft de politie in het Zeeuwse Kloetinge een kleine gestolen vrachtwagen op een afgelegen parkeerplaats. Net als de truck in Rilland zit ook deze vol met grondstoffen voor een drugslab.

Een ongekend groot aantal vondsten, zegt Freek Pecht, coördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland-West-Brabant. „Het is uitzonderlijk dat we in korte tijd zoveel vinden. Meestal doen we aan het begin van een jaar wat meer vondsten. Waarom het de laatste maand zo extreem is, kan ik nu nog niet inschatten.”

Lees ook: Waar dump je zo gauw 1.700 liter drugsafval?

Breaking Bad

Ontmanteling van een drugslab in Eindhoven, begin deze maand. Foto Rob Engelaar/ANP

Pecht is vooral verbaasd over de vondsten in Zeeland, met de vrachtwagens vol grondstoffen. Het doet denken aan de Amerikaanse dramaserie Breaking Bad, waarin scheikundeleraar Walter White harddrugs produceert in een camper waarmee hij rondtrekt zodat hij minder opvalt. „Grondstoffen voor xtc of speed vinden we normaal gesproken in loodsen of in schuren. Dat we zoveel grondstoffen voor harddrugs in een opslagplaats op wielen vinden, kan er op duiden dat iemand het risico wil verkleinen en met de stoffen rondrijdt. Zeker als je naar de hoeveelheid kijkt: dit zijn in principe meer grondstoffen dan één lab aankan.”

De vondsten van de vrachtwagens leiden tot zorgen bij de burgemeesters van de twee Zeeuwse gemeenten in kwestie. Volgens de Goese burgemeester René Verhulst (CDA) is het aantreffen van grondstoffen die verband houden met synthetische drugs iets nieuws in de provincie. „De problemen met drugscriminaliteit in Zeeland kwamen de laatste jaren vooral voort uit cocaïnesmokkel en wietplantages. Maar de provincie is op veel plekken gewoon heel slecht belicht. Zeeland is dunbevolkt, dat is blijkbaar heel aantrekkelijk voor misdrijven met synthetische drugs. Ik zie het gewoon toenemen. Een mogelijke verklaring zou zijn dat er sprake is van een waterbedeffect, met criminelen die als gevolg van de aandacht en de aanpak van georganiseerde criminaliteit in Brabant uitwijken naar andere plekken.”

In Brabant is georganiseerde criminaliteit al langer onderwerp van gesprek. Er vinden regelmatig zware geweldsdelicten en liquidaties plaats die gerelateerd zijn aan drugshandel. Deze week nog stuurden vijf Brabantse burgemeesters een brandbrief naar Den Haag waarin ze pleiten voor een strijdkas van 150 miljoen euro. Burgemeester Piet Zoon (VVD) van het Zeeuwse Reimerswaal: „We moeten er alert op zijn dat de Brabantse criminaliteit zich niet verplaatst naar Zeeland. De aandacht voor het probleem daar kan dat wel veroorzaken.”

Voor de politie is de vondst van de vrachtwagens in Zeeland reden om waakzamer te zijn op trucks in het buitengebied. Politie-coördinator Freek Pecht: „De pakkans in dat buitengebied is gewoon vrij klein, zo’n vrachtwagen valt daar lang niet altijd op. Voor ons is het aanleiding om trailers de komende tijd meer in de gaten te houden, en deze methode van opslagplaatsen op wielen zo goed mogelijk aan te pakken.”

Lees ook: ‘Drugsjongens’ azen op schuren