Wangedrag van Legia-fans splijt bestuur van de club

Europa League Ajax treft in Warschau een club waar de supporters zich nog steeds ernstig misdragen en waar ook de eigenaren over straat rollen.

In oktober 2016 raakten supporters van Legia Warschau in gevecht met de Spaanse politie voorafgaand aan een Champions League-wedstrijd in Madrid.
In oktober 2016 raakten supporters van Legia Warschau in gevecht met de Spaanse politie voorafgaand aan een Champions League-wedstrijd in Madrid. Foto Bartlomiej Zborowski/EPA

De vorige keer dat Ajax op bezoek kwam, in 2015, zongen honderden fans van Legia Warschau hun liederen buiten het stadion. Niemand mocht naar binnen. Dat was een straf die de UEFA had opgelegd, voor racistische spreekkoren bij een wedstrijd tegen Lokeren.

Donderdagavond neemt Ajax het in Polen opnieuw op tegen Legia. De tribunes zitten dit keer wel vol. Clubbestuurders vrezen opnieuw spreekkoren die te ver gaan. Of dat Legia-supporters de bezoekende fans aanvallen, zoals in september tijdens het met 6-0 verloren duel tegen Borussia Dortmund. Opnieuw legde de UEFA een forse straf op. Inmiddels dreigt uitsluiting van Europees voetbal.

De spanningen daarover en over het voortdurende wangedrag van de fans heeft het bestuur van Legia ontwricht. Afgelopen najaar kwam het conflict naar buiten. Sindsdien besmeuren de drie eigenaren elkaar in de pers en kunnen ze niet meer door één deur. Dat was drie jaar geleden anders, toen ze samen de club kochten van mediaconcern ITI. Nu zijn ze verwikkeld in een juridisch conflict, over competenties, clubholdings en weglopende leden van raden van bestuur.

Lees ook dit achtergrondstuk over de Legia-hooligans: De tribune vol kooivechters en racisten

Het conflict is er vooral een tussen Boguslaw Lesnodorski (voor 20 procent eigenaar van de club) en Dariusz Mioduski (60 procent). De eerste is directeur voetbalzaken, die zich bemoeit met de trainer, spelers en transfers. De tweede zet een voetbalacademie op, vertegenwoordigt de club in het buitenland en hamert op een gezonde begroting.

Elkaars tegenpolen

Lesnodorski, een grote, gespierde man met kortgeknipt haar, draagt graag een Legia-trainingspak, is geliefd bij de fans en onderhoudt goede banden met enkele hoofdrolspelers uit de harde kern. Mioduski is zijn tegenbeeld: een slanke miljonair met blonde, krullende haren die zijn juridische opleiding kreeg op Harvard Law School en altijd gekleed gaat in een donker pak. Sinds hij Legia kocht, heeft hij geprobeerd de maatregelen in te voeren waarmee clubs in West-Europa het supportersgeweld wisten in te dammen. Hij verwijt Lesnodorski die plannen slechts in woord te steunen. Ondertussen prijst Lesnodorski regelmatig fans van Warschau, die volgens hem ‘het hart van de club’ vormen. Hij verwijt Mioduski een ‘gebrek aan betrokkenheid bij de club’.

Eind oktober werd het Mioduski teveel. Hij vertelde over doodsbedreigingen en besloot zijn activiteiten als voorzitter te staken. Maar zijn aandelen verkoopt hij niet en de juridische strijd met zijn twee rivalen, die nu de club runnen, zet hij voort.

Ondertussen worden de hooligans nog niet aangepakt, staat de academie op losse schroeven en is het publiek niet van samenstelling veranderd. Op de tribune donderdag ook ADO-supporters. De harde kern van ADO Den Haag en Legia koesteren al sinds de jaren 80 een vriendschapsband. De vraag is of de ADO-supporters hun Poolse vrienden een Nederlandse tekst zullen leren. Vorig jaar beledigden ADO-supporters de moeder van Arkadiusz Milik in het Pools. De toenmalige Ajax-spits reageerde gevat:

“Ja, ik hoorde het. Hun uitspraak was in orde.”

Dat mag opmerkelijk heten. Pools is een moeilijke taal.

    • Pieter van Os