Trump naast Netanyahu: éénstaatoplossing kan ook

Israël-VS Met de Israëlische premier op bezoek in het Witte Huis, brak president Trump met het streven naar een Joodse én een Palestijnse staat.

De Israëlische premier Netanyahu (links) en president Trump (VS).
De Israëlische premier Netanyahu (links) en president Trump (VS). Foto Saul Loeb/AFP

Voor het eerst in twee decennia heeft een Amerikaanse president afstand genomen van de tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. In een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische premier Netanyahu op het Witte Huis zei president Trump woensdag dat hij „kan leven met” een éénstaatoplossing. „Ik hou van de oplossing die beide partijen willen.”

Met deze stellingname wijkt Trump ook af van de internationale consensus, die eruit bestaat dat de Palestijnen na onderhandelingen hun eigen staat zouden moeten krijgen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Eén staat zou betekenen dat deze gebieden samen met Israël opgaan in een geheel, met ongeveer evenveel Joden als Palestijnen.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons Trump-blog.

Trump sprak zich niet uit over de vraag of de Palestijnen in deze situatie evenveel rechten zouden krijgen als Israëliërs. Veel Israëliërs vrezen het einde van de Joodse staat als de Joden niet meer nadrukkelijk in de meerderheid zouden zijn.

Netanyahu sprak evenmin zijn steun uit voor twee aparte staten. Op vragen vanuit de zaal over zijn standpunt antwoordde hij dat hij het liever over de inhoud dan over etiketten heeft. Wel stelde hij twee voorwaarden aan vrede met de Palestijnen: dat ze Israël erkennen als Joodse staat en dat Israël militair de controle houdt over het hele gebied. De vredesbesprekingen tussen de twee partijen liggen sinds bijna drie jaar stil.

Net als een week eerder vroeg Trump of Netanyahu terughoudend wil zijn bij het bouwen van nederzettingen. „Ik zal het proberen”, antwoordde de premier. Deze opstelling van Trump is een tegenvaller voor sommige rechtse politici in Israël die met de nieuwe president een onvoorwaardelijke bondgenoot van de kolonistenbeweging hoopten te krijgen.

Een vraag over vermeend antisemitisme van zijn regering beantwoordde Trump door eerst te wijzen op de grootte van zijn overwinning en daarna op zijn Joodse vrienden, dochter, schoonzoon en kleinkinderen. Netanyahu zei dat er „geen grotere voorstander van het Joodse volk en de Joodse staat” is dan Trump.