‘Team Trump sprak vaak met Russen’

Onthullingen veiligheidsdiensten

Gesprekken tussen medewerkers van Trump en Rusland voor de verkiezingen werden onderschept, meldt The New York Times.

Medewerkers en vertrouwelingen van Donald Trump hadden voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen herhaaldelijk contact met hoge functionarissen binnen de Russische inlichtingendiensten. Dat melden The New York Times en CNN op basis van meerdere anonieme bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

De veiligheidsdiensten zouden vorig jaar telefoongesprekken tussen medewerkers van Trump en Rusland hebben onderschept tijdens een routineonderzoek naar Russische functionarissen. De contacten zouden in dezelfde periode aan het licht zijn gekomen als de hacks van de Democratische Partij, waarmee Rusland de Amerikaanse verkiezingen zou hebben geprobeerd te beïnvloeden.

Aansluitend is onderzocht of het team van Trump betrokken was bij de hacks, maar daarvoor is volgens de bronnen nog geen bewijs gevonden. De New York Times omschrijft de bronnen als „vier huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen” – maar identificeert geen betrokkenen en schrijft niet wat er in de onderschepte gesprekken is gezegd.

Wegens de frequentie van de contacten en het feit dat Trumps vertrouwelingen erbij betrokken waren, stelden de Amerikaanse veiligheidsdiensten een onderzoek in. Ook met personen uit de Russische regering zou contact zijn geweest. Voormalig president Barack Obama zou op de hoogte zijn gesteld. Zowel de FBI als het Witte Huis weigert tegenover de media te reageren.

Dinsdag stapte Trumps nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn op nadat hij in opspraak was geraakt wegens telefoontjes met de Russische ambassadeur in de maand voor zijn benoeming. Tijdens die contacten, die niet dezelfde zijn als de onderschepte telefoongesprekken, zou verlichting van de sancties tegen Rusland aan de orde zijn gekomen. Flynn ontkende aanvankelijk, maar moest later toegeven dat het mogelijk besproken was. Dinsdagavond werd bekend dat Trump al weken op de hoogte was van de gesprekken, maar zijn vice-president Mike Pence er niettemin over liet liegen in een televisie-interview.

De nieuwe onthullingen doen de kans op een onderzoek van de Senaat naar de banden tussen het team van Trump en Rusland toenemen. Mogelijk start de Amerikaanse Senaat een onderzoek naar de banden tussen de regering-Trump en Rusland. Flynn zal daarbij mogelijk onder ede worden gehoord.

Chaos in Witte Huis pagina 6-7
    • Clara van de Wiel