Recensie

Spannende spookfilm

Tom gaat op spokenjacht in een spannende film. Ouders zullen Men in Black en Ghostbusters herkennen.

Tom, Hugo en Hetty op spokenjacht

De elfjarige Tom is een wat bangig jongetje dat tijdens zijn vakantie te maken krijgt met spoken. Eén daarvan, de uit groen slijm bestaande Hugo (met de stem van Tygo Gernandt), blijkt goedaardig, maar de Oude IJsgeest die al eeuwenlang in een verlaten kasteel zetelt heeft wel degelijk kwaad in de zin. Als deze geest per ongeluk weer wordt geactiveerd, wil hij de hele aarde bevriezen. Lukt het Tom om met hulp van de vloeibare Hugo en een kordate spokenjaagster om het ijzige monsterspook te verslaan?

De Nederlands nagesynchroniseerde Duitse film Spokenjagers is gebaseerd op een jeugdboek van Cornelia Funke. Voor ouders is het even wennen aan de nasynchronisatie en de wat kinderlijke en soms zelfs oubollige toon, maar als Spokenjagers eenmaal een beetje op stoom is, valt er toch wel een en ander te genieten. Heel origineel is het allemaal niet, vaders en moeders herkennen mogelijkerwijs verwijzingen naar Ghostbusters en Men in Black. Zo lijkt het spokenjagersinstituut erg op het geheime kantoor in die laatstgenoemde film. Toch is het voor de doelgroep, kinderen tussen zes en twaalf, een zowel griezelige als leuke film. Als ze erheen durven natuurlijk.