Russische media openen de aanval op EU-gezinde Macron

Frankrijk Volgens zijn rechterhand is sprake van een gecoördineerde actie tegen presidentskandidaat Macron, die in opmars is in de peilingen. ‘Het Kremlin wil Fillon of Le Pen.’

Foto AFP

Probeert Rusland na de Amerikaanse verkiezingen ook de Franse te beïnvloeden? De in de peilingen opstomende oud-minister Emmanuel Macron denkt van wel.

Zijn beweging En Marche!, die vooral online zeer actief is, zei deze week dat „honderden, zelfs duizenden” keren geprobeerd is in te breken op de computersystemen om e-mails te onderscheppen en databases te kapen. Daarnaast verschijnen al weken op de Franstalige sites van tv-zender RT (voorheen Russia Today) en persbureau Sputnik vooral negatieve of discutabele berichten („nepnieuws”, meent En Marche!) over Macron.

Lees ook: En Marche!: de verrassende opmars van de liberaal Macron

De computeraanvallen, schreef Macrons rechterhand Richard Ferrand dinsdag in Le Monde, komen „vooral uit Oekraïne”, waar Russische hacks eerder een dekmantel hadden. Dat laat volgens hem zien dat ze „gecoördineerd zijn door een gestructureerde groep en niet door geïsoleerde hackers”.

Maar concreet bewijs heeft de entourage van Macron niet gepresenteerd. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de aantijgingen tegenover persagentschappen in Moskou „absurd”. Rusland „heeft niet de intentie zich te mengen in binnenlandse kwesties van andere landen”, zei hij.

Pro-Europa

Sinds de campagne van de centrum-rechtse kandidaat François Fillon door affaires van de rails is, heeft niet hij maar Macron de beste papieren om in mei in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te komen. Maar Rusland zou niet gelukkig zijn met Macrons liberale pro-EU-koers.

Zowel Fillon als Le Pen pleiten voor toenadering tot Moskou, beiden hebben warme banden met het Kremlin. Maar Macron wil, net als deze twee, de voor het Franse bedrijfsleven pijnlijke sancties tegen Rusland opheffen – mits de akkoorden van Minsk over Oekraïne worden uitgevoerd.

Het Kremlin heeft zijn kandidaten gekozen: François Fillon en Marine Le Pen”, concludeerde Macrons woordvoerder Benjamin Griveaux deze week. Daarmee reageerde hij niet alleen op de hacks, maar ook op de berichtgeving over de Franse presidentsrace in de door het Kremlin betaalde media.

Twitter avatar BGriveaux Griveaux Benjamin Pour les sceptiques sur la Russie…#EnMarche
Trump Campaign Aides Had Repeated Contacts With Russian Intelligence https://t.co/OSV6d8X9uD

Zo kreeg een Moskou goed gezind Frans parlementslid van Les Républicains van Fillon de mogelijkheid op RT uit te leggen dat de kandidatuur van Macron deel uitmaakt van „een rijke gay-lobby”. Een van Macrons financiers is de weduwnaar van de Franse modekoning Yves Saint Laurent, Pierre Bergé. „De omstreden details over zijn privéleven en zijn relaties worden snel openbaar”, zei parlementariër Nicolas Dhuicq vervolgens tegen Sputnik.

In dat interview kreeg Dhuicq de ruimte uit te leggen dat Macron bovendien „een agent van het Amerikaanse banksysteem” is. Op zijn beurt suggereerde Wikileaks-oprichter Julian Assange begin deze maand tegen de Russische krant Izvestia uit de gehackte e-mails van Hillary Clinton ook „interessante informatie” over Macron gevist te hebben – zonder overigens te preciseren wanneer hij die openbaar maakt.

Hologram

Omdat ook al weken op sociale media en in spam-mails geruchten rondgaan over een geheime relatie met de baas van de Franse radio, Mathieu Galet, zag Macron zich vorige week genoodzaakt de affaire officieel - maar met een grapje - te ontkennen.

„Ik wil er geen doekjes om winden: als men tijdens diners of in rondzendmails zegt dat ik een dubbelleven met Mathieu Gallet of met wie dan ook leid, dan is het mijn hologram dat me plotseling ontsnapt is”, zei hij verwijzend naar de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon die dankzij een hologram onlangs op twee plaatsen tegelijk campagne voerde. „Ik kan het niet zijn”, zei Macron. De affaire is volgens hem vooral „onaangenaam voor Brigitte”, zijn in de Franse pers erg aanwezige vrouw.

„Maar ik verzeker u, omdat ze mijn hele leven deelt, van avond tot morgen, vraagt ze zich eenvoudigweg af hoe ik dat fysiek zou doen.”

Sputnik en RT ontkennen de bron van de geruchten te zijn. „De beschuldigingen zijn vals en bevatten geen enkel bewijs”, schrijft Sputnik over de kritiek van En Marche!. Het is „normaal geworden”, laat RT weten, „om het etiket ‘nepnieuws’ op alle reportages te plakken die onwelgevallig zijn”.

Strategische doctrine

Maar Rusland-kenner Julien Nocetti van het Institut français des relations internationales, noemt de kritiek van Macron en zijn team geloofwaardig. Tegen Politico:

„De strategische doctrine van Moskou bepleit een hybride benadering waarin diplomatie, het beïnvloeden van het mediaverhaal en [de opinie] voeden met documenten die door hacks verkregen zijn.”

„Als Macron Vladimir Poetin niet bevalt, als hij niet denkt dat deze kandidaat zijn politiek, zijn ambities, zijn strategie zal steunen, dan zal hij alles doen wat nodig is om hem te verzwakken”, analyseerde ook slavist en criminoloog Hélène Blanc in Le Parisien.

    • Peter Vermaas