Rijksrecherche start onderzoek naar noodbevel azc

Met het noodbevel plaatste burgemeester Heijmans van 20 december tot 2 januari 26 asielzoekers onder huisarrest in Weert.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Rijksrecherche start een onderzoek naar het noodbevel dat burgemeester Jos Heijmans eind vorig jaar invoerde voor 26 asielzoekers in een asielzoekerscentrum in het Limburgse Weert. Dat maakte het Openbaar Ministerie op woensdag bekend. De Bond van Wetsovertreders liet in januari al weten dat zij aangifte hebben gedaan bij het OM. Volgens de bond mocht de burgemeester de asielzoekers niet zomaar van hun vrijheid beroven.

Het OM zegt “meer duidelijkheid” te willen over de noodverordening. De groep asielzoekers verkeerde van 20 december 2016 tot en met 2 januari 2017 onder huisarrest. Ze mochten het complex alleen tussen 13.00 en 14.00 uur verlaten, om bijvoorbeeld boodschappen te doen.

Het noodbevel werd ingesteld nadat een twintigtal mannen van Noord-Afrikaanse afkomst overlast veroorzaakte in de gemeente. Ze zouden zich onder andere schuldig hebben gemaakt aan diefstal, vechten en intimidatie. De asielzoekers kregen een groepsverbod, gebiedsverbod en een meldingsplicht opgelegd. Hielden zij zich hier niet aan, dan zouden ze mogelijk een gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van 3.600 euro krijgen.

‘Wederrechtelijke vrijheidsberoving’

Volgens de Bond van Wetsovertreders mag de burgemeester niet zo maar een huisarrest opleggen. “Een huisarrest met een sanctie erbij kan alleen door de rechter worden opgelegd”, aldus een woordvoerder. “Wij hopen met de aangifte een precedent te scheppen voor andere burgemeesters in Nederland.”