PvdA wil intimidatie op straat bestraffen

PvdA-Kamerlid Marcouch vindt dat seksueel getinte opmerkingen of gebaren op straat strafbaar moeten worden.

Foto ANP / Bart Maat

Seksueel getinte opmerkingen of gebaren op straat moeten strafbaar worden, volgens de PvdA. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch heeft woensdag een initiatiefwetsvoorstel ingediend waarmee dat geregeld wordt. Volgens Marcouch is het niet de bedoeling om nafluiten op straat te verbieden: “Dit gaat over bijvoorbeeld hinderlijk achtervolgen en fysieke seksuele gebaren maken; dat iemand mentaal aangerand wordt.”

Daders krijgen maximaal drie maanden celstraf of een boete van 8.200 euro in het PvdA-voorstel.

Volgens Marcouch zijn er weinig cijfers die aantonen hoe groot dit probleem is. “Dat komt doordat vrouwen het vaak niet melden als ze lastiggevallen worden. Soms denken ze: het hoort erbij. Terwijl het wél impact heeft.”

Het nieuwe delict wordt lastig te bewijzen, geeft de PvdA’er toe. “Maar dat is hetzelfde bij bedreiging en belediging. Dat is ook strafbaar.”

Lokaal zijn er al langer plannen om zulke intimidatie te verbieden. In Amsterdam wordt deze woensdag een plan besproken om straatintimidatie te verbieden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is positief over de initiatiefwet. De VVD laat weten eerst te willen afwachten of de lokale oplossingen werken. Als dat het geval is, “zien wij vooralsnog de meerwaarde van een landelijke wet niet”, zegt een woordvoerder.

Het wetsvoorstel wordt niet meer voor de verkiezingen besproken in de Tweede Kamer. Eerst kunnen burgers en organisaties hun mening geven over de wettekst. Daarna gaat het voorstel voor advies naar de Raad van State.