‘Premiersdebat’ van RTL gaat alsnog door, zij het nu met vijf middenmoters

Het voorvoegsel ‘premiers-’ is geschrapt, maar RTL houdt alsnog een debat op 26 februari. In de Rode Hoed in Amsterdam treden vijf partijen aan die in de peilingen tussen 11 en 18 zetels schommelen: CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP.

Afgelopen zondag schrapte RTL het debat nog. Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD), de twee koplopers in de peilingen, zegden af omdat er vijf lijsttrekkers waren uitgenodigd in plaats van vier . RTL breidde het deelnemersveld uit omdat de peilingen geen significant verschil aangeven tussen de nummers drie tot en met vijf: CDA, D66 en GroenLinks. Dat was tegen de afspraak, vonden PVV en VVD.

RTL laat het debat nu toch doorgaan. De commerciële zender „geeft hiermee gehoor aan een massale roep van kijkers om meer debat op tv”, zo schrijft hij op zijn website. Volgens adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein stroomde bij RTL Nieuws „de mailbox echt vol met verzoeken om sowieso door te gaan.”

De nieuwste stap van RTL is goed nieuws voor de lijsttrekkers Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP). Zij waren aanvankelijk niet uitgenodigd door RTL omdat ze als nummer 6 en 7 te klein zijn in de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van zes peilingen dat RTL hanteert als maatstaf voor deelname. Jesse Klaver (GroenLinks) mocht wél meedoen. Nu krijgen Roemer en Asscher op 26 februari alsnog de kans zich te profileren als de ‘leider van links’.

Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) hopen zich door de afwezigheid van Rutte voor VVD-stemmers te kunnen presenteren als een geloofwaardig alternatief.

    • Thijs Niemantsverdriet