Parlement Curaçao tegen vervroegde verkiezingen

De oppositie gaat met de motie lijnrecht in tegen het demissionaire kabinet van Curaçao. Demissionair premier Koeiman kan deze naast zich neerleggen, zo stelt een jurist.

De ministers van het (inmiddels demissionaire) kabinet-Koeiman van Curaçao.
De ministers van het (inmiddels demissionaire) kabinet-Koeiman van Curaçao. Foto: Prince Victor / ANP

Het Curaçaose parlement, dat sinds de val van de regering een meerderheid heeft, verzet zich tegen het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Het besluit werd dinsdagnacht genomen op een bijeenkomst waar 11 van de 21 volksvertegenwoordigers aanwezig waren, zo meldt persbureau ANP.

Afgelopen zondag viel het kabinet-Koeiman, nadat het slechts zeven weken had geregeerd. De twee ministers van de partij Pueblo Soberano stapten uit de regering en sloten zich aan bij de oppositie, waarop het parlement werd ontbonden. De partij van de in 2013 vermoorde politicus Helmin Wiels was het oneens met het regeringsbeleid over ruimtelijke planning op het eiland.

Pueblo Soberano wil nu zelf gaan regeren, en vindt dat nieuwe verkiezingen niet aan de orde zijn. Oppositieleider en oud-premier Gerrit Schotte (MFK) gaf leiding aan de vergadering. Schotte is veroordeeld wegens corruptie, maar omdat het hoger beroep nog loopt kon hij meedoen aan de verkiezingen van 2016 - die hij nipt verloor.

Geldigheid moties

Dinsdagavond werd verder een motie van wantrouwen aangenomen tegen de parlementsvoorzitter, en werd het vertrouwen in zes van de acht ministers opgezegd. Met de motie tegen het houden van verkiezingen, blokkeert de oppositie de wens van het demissionaire kabinet. Volgens Koeiman gaan de verkiezingen gewoon door; de vergadering zouden “illegaal” zijn gehouden waardoor de moties geen gevolgen hebben.

Of de bewering van Koeiman klopt, is vooralsnog nog niet duidelijk. Het besluit om de verkiezingen eind april te houden, is reeds ondertekend door de gouverneur van het eiland. Als de verkiezingen doorgaan, wordt het de vijfde keer dat Curaçao naar de stembus gaat sinds 2010.

Volgens hoogleraar staatsrecht Arjen van Rijn heeft de regering het recht om het parlement naar huis te sturen als het haar meerderheid verliest.

Zeker in landen als Curaçao is dit belangrijk omdat het om de haverklap gebeurt. Het is dan beste om het volk te laten besluiten. Juridisch is het mogelijk om de motie van gisternacht te negeren en dit heeft de regering dan ook gedaan.”

Het is nu de vraag of het parlement dit zal accepteren. Maar Van Rijn schat de kans dat de rechter de situatie onder de loep wil nemen klein en benadrukt: “Uiteindelijk moeten ze het met z’n allen eens worden”.

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Kim Deen