Onderzoek noodbevel Weert

Asielzoekers Lastige asielzoekers waren het, en daarom moesten ze van de burgemeester binnen blijven. Justitie bekijkt dat besluit nog eens.

Foto ANP

De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het noodbevel dat burgemeester Jos Heijmans van Weert eind vorig jaar uitvaardigde voor 26 asielzoekers in een asielzoekerscentrum in zijn gemeente. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

De Bond van Wetsovertreders liet vorige maand weten aangifte te hebben gedaan. Volgens deze belangenvereniging van (oud-)gevangenen en verdachten mocht de burgemeester de asielzoekers niet zomaar van hun vrijheid beroven.

Heijmans gebruikte het noodbevel tegen een groep asielzoekers uit diverse Noord-Afrikaanse landen omdat ze overlast in zijn gemeente veroorzaakten. Ze zouden zich onder andere schuldig hebben gemaakt aan winkeldiefstal, zakkenrollerij, vechten en intimidatie.

Het OM zegt „meer duidelijkheid” te willen over de maatregel die Heijmans trof. De groep asielzoekers, jonge mannen van 20 tot 30 jaar, stond rond de jaarwisseling een aantal dagen onder huisarrest. Ze mochten alleen tussen 13.00 en 14.00 uur van het complex af. Volgens Heijmans was dit effectief: „De rust keerde terug.”

Van meet af aan is er discussie geweest over het besluit van Heijmans. De burgemeester koos voor het noodbevel, zei hij kort de opheffing ervan, omdat dit instrument snel inzetbaar was. Een noodverorderdening had toestemming van de gemeenteraad en de commissaris van de koning gevergd. Juristen hekelden de vrijheidsbeneming.

Volgens de Bond van Wetsovertreders mag de burgemeester niet zomaar huisarrest opleggen. „Een huisarrest met een sanctie erbij kan alleen door de rechter worden opgelegd. Wij hopen met de aangifte een precedent te scheppen voor andere burgemeesters in Nederland.”

Heijmans, begin januari: „Besturen gaat niet alleen over wetten en regels.” Anders zou je alle burgemeesters en wethouders wel naar huis kunnen sturen, zei hij, en het managen van gemeenten aan ambtenaren overlaten.

    • Len Maessen