Liborfraude

Oud-handelaar Rabobank ontloopt gevangenisstraf

Een voormalig handelaar van Rabobank is dinsdag in de rechtbank in New York ontkomen aan een gevangenisstraf. Hij had drie jaar cel kunnen krijgen.

De 53-jarige Lee Stewart gaat vrijuit omdat hij schuld heeft bekend voor het manipuleren van de Liborrente en getuigd heeft tegen twee oud-collega’s, Anthony Conti and Anthony Allen. Zij kregen respectievelijk één en twee jaar gevangenisstraf.

In de rechtbank bood Stewart zijn excuses aan voor zijn „verschrikkelijke gedrag” en zei hij in de toekomst „een beter mens” te willen zijn.

Rabobank betaalde in 2013 bijna 775 miljoen euro aan Amerikaanse en Europese toezichthouders vanwege de fraude. Betrokken banken schikten voor 9 miljard dollar in totaal. Verschillende personen zijn vervolgd.

Stewart was een senior handelaar voor Rabobank in Londen. Begin 2015 bekende hij schuld. Als onderdeel van zijn getuigenis heeft hij uitgelegd hoe de fraude precies werkte en heeft hij de autoriteiten door data, audio-opnames en chatgesprekken geleid. Hij moet nog twee jaar beschikbaar blijven om te helpen bij onderzoek naar fraude met tarieven. (Bloomberg)