Kredietbeoordelaar

Huizenprijzen Nederland stijgen hard

De huizenprijzen zullen in Nederland dit jaar gemiddeld met 5 procent stijgen. Dat stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) woensdag in een rapport over de huizenmarkt. Nederland staat daarmee derde op het Europese lijstje van landen waar de prijzen het meest toenemen. Bovenaan staan Ierland en Duitsland. In Ierland wordt een prijsstijging voorspeld van gemiddeld 7 procent, terwijl de Duitse huizenprijzen met 6 procent zullen stijgen. Dat komt onder meer door aanhoudend economisch herstel, toenemende werkgelegenheid en gunstige hypotheekrentes. De slechtste huizenmarkt bevindt zich in Italië, waar S&P geen groei van de prijzen voorspelt. De groei in Nederland zal wel wat gaan afvlakken, aldus S&P, door bijvoorbeeld een hogere inflatie. In 2018 zullen de Nederlandse huizenprijzen volgens de kredietbeoordelaar daardoor gemiddeld met zo’n 3 procent toenemen. (ANP)