Kamer eens over aanpak van Groningse gasbevingen

Gaswinning Een ruime Kamermeerderheid doet de Groningers drie beloften voor na de verkiezingen.

Actievoerders protesteren tegen de gaswinning in de provincie.
Actievoerders protesteren tegen de gaswinning in de provincie. Foto Catrinus van der Veen/ANP

De Tweede Kamer wil dat de gaswinning in Groningen „verder wordt teruggebracht” en dat „er een uitkoopregeling komt voor iedereen” die het bevingsgebied wil verlaten. Ook mag gaswinner NAM als schadeveroorzaker niet langer partij zijn in de afhandeling van bevingsschade.

Twitter avatar janvos_pvda Jan Vos De motie zoals we deze namens het overgrote deel vd Kamerleden zullen indienen. https://t.co/qJ8A9prXNy

De drie beloften werden al gedaan tijdens het noordelijk lijsttrekkersdebat, vorige week. In een motie ondertekend door een overgrote meerderheid van partijen in de Tweede Kamer werden ze deze woensdag ingelost. De partijen vinden dat „alles in het werk moet worden gesteld om het vertrouwen van Groningers te herstellen.”

Unaniem is het akkoord niet – Denk en VNL bijvoorbeeld tekenden niet. Maar in de motie tekenen zich de eerste contouren af van een paragraaf ‘Groningse gaswinning’ in een regeerakkoord dat na de verkiezingen gesloten kan worden. PvdA-Kamerlid Jan Vos benadrukte: „We hebben een ereschuld aan de Groningers. Er ligt hier een dure plicht voor de formateurs.”

Over de vraag hoe snel de aardgaswinning moet worden teruggeschroefd en hoe de uitkoopregeling precies moet worden ingevuld, verschillen de partijen nog van mening. Zo willen SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en GroenLinks de gaswinning halveren van 24 miljard kuub nu naar 12 miljard kuub in 2021, terwijl D66 over dit scenario eerst advies wil van toezichthouder SodM. Hoeveel zo’n halvering de schatkist kost, zal het Centraal Planbureau deze donderdag bekendmaken bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s.

Duidelijk werd in het debat dat minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) de eisen in de motie niet zonder meer zal inwilligen. Minder gas winnen dan de jaarlijkse 24 miljard kuub nu lukt niet, zegt Kamp, vanwege leveringsverplichtingen. „Dan kunnen we het land niet meer warm houden.” Evenmin is flexibeler winnen volgens hem een optie: „Vlak winnen is het veiligst.” Voordat je het weet gaat de bodem er vaker van beven.

Ook voor een algemene uitkoopregeling voelt de bewindsman nog niks. Hij wil eerst de evaluatie van een proef afwachten van de Nationaal Coördinator Groningen die vijftig woningen in het hart van het bevingsgebied laat opkopen. Over de versterking van de panden die nog altijd niet van start is gegaan, sprak hij wel een mea culpa uit. „Ik heb de versterkingsoperatie onderschat. […] Het is een reuzenopgave die ik er niet doorheen kan jassen.”

    • Wubby Luyendijk