Recensie

Jongen met klont geknipt voor smartphone

Bij de lancering in 1990 was A Boy and his Blob: Trouble on Blobolonia meteen een klassieker. In het spel, oorspronkelijke voor de 8bit-console van Nintendo, bestuur je een kleine jongen en zijn allerbeste vriend, een vormeloos buitenaards wezen.

Door deze ‘blob’ snoepjes te voeren, verandert het in verschillende objecten – een paraplu die fungeert als parachute, een ladder of een gasbrander – en zo kon je obstakels in steden en ondergrondse complexen omzeilen. En je kon ook vijanden verslaan; slechte blobs van de planeet Blobolonia.

Je was of meteen verliefd op de innovatieve puzzelplatformer of je gooide uit frustratie de controller naar het scherm (want elke misstap betekende een game over). A Boy and his Blob was in ieder geval geliefd bij ouders vanwege het emotionele en geweldloze verhaal van twee kindervrienden.

Pogingen tot een franchise faalden jammerlijk. In 2009 bracht Nintendo een moderne remake uit van de klassieker en die versie is nu geport voor Android.

De animetekenfilm-graphics en de eenvoudige interface maken A Boy and his Blob tot een bijna perfecte game om te spelen op een smartphone of tablet. De besturing – linkerhelft van het scherm gebruik je als vierpuntsdruktoets, de rechter voor acties zoals de blob snoepjes voeren – voelt natuurlijk en levert alleen bij snelle actie frustraties op. Gelukkig draait A Boy and his Blob vooral om doordachte beslissingen en timing.

De game is te downloaden in Google Play voor de prijs van 5,39 euro. Minpunt is het feit dat het spel nog niet officieel gelanceerd is en nog wat bugs kan bevatten.

    • Hans Klis