In ieder geval wil Thierry Baudet wél

Over 27 dagen zijn de Kamerverkiezingen. Debatteren blijkt een verdeeld genoegen.

Debatangst

Een nieuw virus beheerst het Binnenhof en het heet debatangst. Vooral bij CDA en D66 wordt gretig gespeculeerd dat Mark Rutte en Geert Wilders niet met hun lijsttrekkers in debat zouden „durven”. Inderdaad zegden Wilders en Rutte het RTL-debat’ van 26 januari wel erg makkelijk af nadat de zender had besloten vijf in plaats van vier kandidaten uit te nodigen. En ze waren al afwezig bij het debat in Groningen vorige week. Maar is er sprake van angst of van bewuste schaarste?

Misschien een tikje veel

Rutte zei in oktober al, zuchtend, dat hij liever niet „iedere avond” debatteert. „Er kijken veel meer mensen als je het twee of drie doet.” Geen debatangst, maar debatmoeheid dus. Verzoeken bleven toch komen: nu.nl wilde videodebatten, De Wereld Draait Door reanimeert het Lagerhuis, RTL en NOS ‘doen’ allebei twee debatten, EenVandaag wil tweegevechten. Rutte zei vaak nee, maar houdt zich niet aan zijn eigen voornemen. Hij komt bij de NOS op radio (op 24 februari) en tv (14 maart), in Carré (5 maart) en tegen Wilders bij EenVandaag (13 maart). En hij zei opeens toch toe voor een regionaal debat in Eindhoven (11 maart). Wilders blijft daar weg. Maar nu hij in diverse peilingen virtuele zetels verliest, moet hij zijn campagne misschien toch niet meer tot Twitter beperken.

Zij zijn groot ...

De middenmoters hebben nu hun eigen RTL-debat, maar nieuwe partijen zijn boos dat ze nergens mogen meedoen. Thierry Baudet is er zelfs een rechtszaak tegen de NOS om begonnen – net als de Partij voor de Dieren in 2012. Die verloor. Wel uitgenodigd door de NOS was Alfred Oosenbrug, de totaal onbekende lijsttrekker van Nieuwe Wegen. Maar die is inmiddels door oprichter Jacques Monasch alweer afgeserveerd.

Lees ook de nieuwsbrief: nrc.nl/dehaagsestemming