Handel

Voor recordbedrag aan bloemen en planten geëxporteerd

De export van bloemen en planten kende een goed begin van het jaar. Voor het eerst in de geschiedenis werd in januari voor meer dan 400 miljoen euro geëxporteerd, zo meldde brancheorganisatie VGB woensdag. Dit kwam vooral door de hogere prijs van bloemen. De export van snijbloemen groeide met 14 procent tot 271 miljoen euro. Pot- en tuinplanten waren goed voor 136 miljoen euro, een stijging van 8 procent. Duitsland was met een totaalomzet van 124 miljoen euro de belangrijkste afzetmarkt, daarna volgt Frankrijk dat voor ruim 56 miljoen euro aan bloemen en planten afnam. De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde met 6 procent naar 50 miljoen euro. Door de gedaalde koers van het Britse pond zijn Nederlandse bloemen voor de Britten duurder geworden. (ANP)