Geen vervolging top KPMG Meijburg voor poging getuige te beïnvloeden

Het Openbaar Ministerie (OM) zal de top van het fiscalistenkantoor KPMG Meijburg niet strafrechtelijk vervolgen voor het beïnvloeden van een getuige. Dat laat het OM na onderzoek weten.

Meijburg was het afgelopen jaar geregeld in het nieuws vanwege een volledig uit de hand gelopen arbeidsconflict. Een incident in maart 2015, waarbij een bestuurslid zich agressief gedroeg tegenover Meijburg-vennoot Ad Aerts en zijn ‘pupil’ Karim Aachboun, luidde het vertrek van laatstgenoemden in.

Aerts zou vervolgens in de ontslagzaak tegen Aachboun door de Meijburg-top onder druk zijn gezet om als getuige te liegen. Hij deed daarvan in augustus vorig jaar aangifte tegen onder anderen bestuursvoorzitter Wilbert Kannekens.

Meijburg heeft de beïnvloeding altijd ontkend en krijgt nu gelijk van justitie. Een woordvoerder van het OM Noord-Holland stelt desgevraagd – zonder namen te noemen – dat is onderzocht of sprake is geweest van beïnvloeding. „Tijdens het verrichte onderzoek is van dit strafbare feit niets gebleken”, zei hij. Daarom heeft de officier besloten geen vervolging in te stellen.

In de ontslagzaak tegen Aachboun kreeg Meijburg vorig jaar een forse tik op de vingers van de rechtbank Amsterdam. Die oordeelde dat het prestigieuze fiscalistenkantoor „ernstig verwijtbaar” had gehandeld omdat het de agressieve bestuurder niet aansprak op zijn „bijzonder botte gedrag”.

Aachboun vertelde vorige maand in een interview met NRC hoe hij het agressie-incident en zijn vertrek heeft ervaren.

    • Camil Driessen