Duitse imams verdacht van spionage voor Turkse overheid

De spionage zou zich hebben gericht op aanhangers van de Turkse prediker Fethullah Gülen.

Foto EPA

De Duitse politie heeft woensdag huiszoekingen gedaan bij vier imams die ervan verdacht worden namens de Turkse overheid gespioneerd te hebben. De vier zijn verbonden aan de Turks-islamitische stichting Ditib, binnen Duitsland de grootste vereniging van moskeeën. De spionage zou zich hebben gericht op aanhangers van de Turkse prediker Fethullah Gülen, die er door de Turkse overheid van wordt verdacht achter de mislukte coup in Turkije te zitten.

Lees ook: Een machtige, broze man in de bossen van Pennsylvania

Het Duitse federale Openbaar Ministerie maakte woensdag bekend dat de imams ervan verdacht worden informatie te hebben verzameld over aanhangers van de Gülenbeweging en dit vervolgens te hebben doorgespeeld aan het Turkse consulaat in Keulen. Het onderzoek zou volgens Der Spiegel in gang zijn gezet nadat een parlementslid van de partij Die Grünen het OM documenten had verstrekt over hoe Diyanet, het Turkse presidium voor religieuze zaken, de imams aanstuurde. Op 20 september vorig jaar zou een opdracht vanuit Ankara zijn uitgevaardigd over het verzamelen van informatie.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas laat woensdag in een verklaring weten dat de invloed van Turkije op Ditib overduidelijk groot is en dat de organisatie zich moet losmaken van de Turkse overheid. Ditib ontkent alle beschuldigingen.

    • Clara van de Wiel